Slaapdossier: nachtzweten

Nachtzweten: Het is letterlijk het zweten tijdens de nachtelijke uren. U wordt ervan wakker, nachtkleding en beddengoed zijn doorweekt. Heel hinderlijk. Nachtzweten is een klacht die u met de huisarts moet bespreken. Vaak wordt er echter geen medische verklaring gevonden voor nachtzweten. Het komt vaak voor bij vrouwen en mannen tussen de 50 en 60 jaar. Gelukkig gaat het soms uit zichzelf over. Hieronder tips voor verlichting van uw klachten.

Mogelijke oorzaken
Meestal zijn opvliegers/ zweten een stress reactie waardoor er epinephrine en norepinephrine in het bloed afgegeven worden. Dit veroorzaakt een verhoogde bloedstroom en zo neemt de hitte toe. Door te gaan zweten probeert het lichaam af te koelen. De 2e meest voorkomende oorzaak is dat het lichaam gewoon te warm is. Dat kan komen doordat lakens, dekbed of dekens te goed isoleren.
Er zijn echter nog meerdere oorzaken aan te wijzen voor het nachtzweten.

De bekendste oorzaken zijn:

  1. De overgang bij vrouwen. Er zijn evenwel ook mannen die last hebben van de menopauze en dan noemt de toestand die veroorzaakt wordt door afname van de concentratie van mannelijke hormonen in het bloed de andropauze
  2. Slaap-apneu. Het is mogelijk dat nachtzweten een teken van slaap-apneu is. Zeker als men ook nog een stevige snurker is en overdag vaak erg moe is, dan is het aanbevelenswaardig een onderzoek te starten naar je slaap.
  3. Suikerziekte
  4. Alcohol en sommige medicijnen. Hierbij valt bij de medicijnen vooral te denken aan de antidepressiva, de anti-angst medicijnen en de pil. Lees altijd even de bijsluiter of vraag het na bij je arts
  5. Gekruid eten. Zo zit er in chilipeper de stof capsaicin. Deze stof stimuleert meteen de zenuwuiteinden en verwijdt de hersenbloedvaten.
  6. Andere ziektes (deze laten wij hier even buiten beschouwing)

Wat kunt u zelf doen?
1. Luchtige kleding en dekbed: geen synthetische stoffen gebruiken, maar katoen, zijde of bamboe
2. De slaapkamer zo koel mogelijk houden
3. Geen alcohol of scherpe kruiden gebruiken

Tip: Wij hebben positieve reacties gehad van dames in de overgang die veel verlichting ervaren m.b.t. nacht zweten, door te slapen onder een 100% zijden Silkweb dekbed.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »