Menu
EUR
Waar gebruik je welk beddengoed voor?

Waar gebruik je welk beddengoed voor?

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

In principe lijkt het heel simpel: beddengoed aanschaffen en dan niet zomaar een lakentje ‘omdat dit wel zo lekker ligt’ , maar bovenal GOED beddengoed. Bedtextiel dat niet alleen comfortabel is maar ook de levensduur van je matras en kussens verlengd. 

Een hoeslaken, molton, dekbed… Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Je hebt dit ook in huis Maar weet je ook waar al het bestaande beddengoed voor is bedoeld? Waar dient een hoeslaken precies voor, bijvoorbeeld? Wat is de juiste naam van elk beddengoed? Als je dat weet, kan je ook makkelijkere winkelen.

Je hoeft niet verder te zoeken!

We hebben een uitgebreide beschrijving gemaakt. Zo vergeet je nooit meer waar al het verkrijgbare beddengoed voor gemaakt is en wat waar moet. Handig!


 

  • We beginnen bij het begin: Een matrasbeschermer

Een goed matras is belangrijk voor een goede, gezonde slaaphouding en nachtrust.  Het is bovendien best een aanschaf.Je matras beschermen is dus geen overbodige luxe. Een antislip matrasbeschermer is een matje die op de bedbodem ligt van bijvoorbeeld de ouderwetse spiraalbodem. Het houdt je matras op zijn plek, zodat slijtage wordt tegengegaan.

Om het matras heen, gaat een matrasbeschermer. Voor eventueel overmatig nachtzweten en ‘ongelukjes’ bestaan deze  waterdichte matrasbeschermers. Zo blijft je matras beschermd tegen vervelende luchtjes en bacteriën. Wist je dat er in tien jaar tijd 1200 liter transpiratievocht in een matras komt? Dat is voedsel voor huisstofmijten en je matras slijt er sneller van. Met bijvoorbeeld een waterdichte en toch ademende matrasbeschermer-hoeslaken-in-1 van Tencel, sla je 2 vliegen in 1 klap: binnen 5 weken verlost van de huisstofmijten en je zorgt voor de maximale levensduur van je matras.

 

  • Een molton

Een molton bestaat voor je matras en hoofdkussen en is er om het matras of kussen extra te beschermen tegen slijtage, vocht, maar ook tegen stof. Een molton isoleert en is vochtregulerend.

Ook bestaan er speciale Tencel matrasbeschermers en hoeslaken in één.  Je hebt dan geen molton meer nodig. Deze zijn even vriendelijk voor de huid als zijde, zijn eveneens vochtregulerend en sterk zodat je matras en hoofdkussen optimaal beschermt blijven, zonder dat je in zal leveren op comfort. 

 

  • Het hoeslaken

Een hoeslaken gaat over de matrasbeschermer of molton heen en is te krijgen in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld katoen, bamboe of zijde. Er zijn maten voor elk matras, van topper tot hoge matrassen. Het kiezen van een comfortabele textielstoort is niet onbelangrijk, aangezien je direct op het hoeslaken slaapt.

Zijde is het meest luxe materiaal. Dit ziet niet alleen luxe uit, maar bezit daarnaast ook regulerende eigenschappen wat ervoor zorgt dat je heerlijk slaapt, tijdens elk seizoen. Daarnaast is een zijden hoeslaken zacht, anti-allergie en dus ideaal voor mensen met eczeem, of een gevoelige huid. 

 

  • Het dekbed

Net zo belangrijk als het hoeslaken: het dekbed! Met name omdat een dekbed een groot deel van het slaapklimaat bepaalt. De ideale slaapkamer temperatuur ligt bijvoorbeeld rond de 17ºC Kies een dekbed dat past bij jouw wensen:  Niet te dik, niet te dun, niet te warm, of te koud. Voor een één, of tweepersoonsbed…

Er zijn een tal van zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op jacht gaat naar het perfecte dekbed. Tenslotte is dit het bedtextiel waar je iedere nacht met liefde onder zal kruipen. Het materiaal waarvan het dekbed gemaakt is, speelt hierbij een grote rol. Dons, synthetisch (microvezel, polyester), katoen, zijde, bamboe…

Bamboe? Horen we jullie bijna denken. Dat is toch een plant!?

Dat klopt! Maar textiel gemaakt van bamboe is van hoogwaardige kwaliteit en komt wat in de buurt van de eigenschappen van het luxe zijde. Daarnaast is textiel gemaakt van bamboe ook nog eens vriendelijk voor het milieu. (Voor meer info over een bamboe dekbed: Klik hier!)

 

  • Het dekbedovertrek

Om het dekbed, gaat een dekbedovertrek. Ook wel dekbedhoes genoemd of overtrek. Een dekbedovertrek is niet alleen nuttig, het mag er ook nog eens mooi uitzien. Tenslotte is en blijft het een grote blikvanger in de slaapkamer. Daarnaast bestaat het dekbedovertrek er om je zorgvuldig uitgekozen dekbed te beschermen en voor het nodige slaapcomfort.

Ook een dekbedovertrek is in verschillende materialen te verkrijgen met ieder hun eigen eigenschappen. Zo is er het alom bekende katoen, maar zijn er ook dekbedovertrekken van zijde, polyester-satijn, bamboe, of het luxueuze Egyptisch katoen. Wat niet alleen heerlijk slaapt, maar er ook nog eens stijlvol uitziet!

 

  • Het kussen

Ben je een buik-, rug-, of misschien wel een zijslaper? Het lijkt wellicht onbelangrijk, maar bij de aanschaf van een hoofdkussen is dit slechts een greep uit de dingen waar men rekening mee moet houden. Belangrijk is het dan ook dat je een kussen kiest wat bij je past. Bij je slaaphouding, maar ook bij andere factoren zoals de huid, eventueel transpireren, of thermo- en vochtregulatie.

Een goed kussen is minstens zo belangrijk als een goed matras, omdat deze ondersteuning biedt en net zoals bij een dekbed zijn kussens in verschillende materialen te verkrijgen.

Een zijden kussen heeft bijvoorbeeld de eigenschap dat deze geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie en slaapt heerlijk koel bij hogere temperaturen. Een bamboe koolstof kussen heeft heeft zelfs een ontspannende werking!

 

  • Een kussensloop

Om het hoofdkussen gaat eerst een molton/ beschermende sloop en daarna een kussensloop. Eigenlijk geldt er voor het kussensloop hetzelfde als bij een dekbedovertrek. Deze mag decoratief zijn, maar het belangrijkste is toch wel het beschermende en de mate van (slaap)comfort. Een kussensloop en dekbedovertrek worden vaak verkocht als set, hoewel het ook mogelijk is om een los, zijden kussensloop aan te schaffen tegen nacht zweten of om het haar te beschermen tegen pluis en beschadiging.

 

Waar let jij op bij de aanschaf van beddengoed? Deel het hier.

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!