Menu
EUR
Hoe kies je het ideale dekbed?

Hoe kies je het ideale dekbed?

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Hoe kies je een dekbed dat bij je past?


Stel jezelf de volgende vragen:

· Heb je het vaak te warm?
· Heb je het snel koud?
· Wat is de slaapkamertemperatuur?
· Heb je last van nachtelijk zweten of een allergie?

Al deze vragen spelen mee bij de keuze van een goed dekbed. Laat je daarom goed adviseren, voordat je jouw keuze maakt.

Dekbedden zijn er in verschillende materialen, zoals wollen dekbedden, donzen dekbedden, katoenen dekbedden, zijden dekbedden, synthetisch en meer. Wil je echter een goede en gezonde nachtrust, dan kies je voor een dekbed van natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zoals zijden dekbedden, bamboe dekbedden kenmerken zich door een hoog slaapcomfort.


Het juiste dekbed verhoogt jouw slaapcomfort

Het dekbed is een duurzaam product dat je dagelijks gebruikt. De aanschaf van een goed dekbed is dan ook een investering in langdurig slaapcomfort. Kies voor een goede nachtrust, zodat je je uitgeslapen en fit voelt. Het juiste dekbed verhoogt jouw slaapcomfort en verlaagt het aantal slapeloze nachten.

      


Donzen dekbedden

Donzen dekbedden zijn gevuld met eenden- ganzen- of eierdons en veren. 

De beleving:
Een donzen dekbed is dik, luchtig en warm. Dons (in feite ieder isolerend materiaal) verschaft warmte door een laag lucht vast te houden die wordt verwarmd door jouw lichaamswarmte. Hoe dikker de laag lucht is, des te beter de laag isoleert.

Kenmerken:
Kan goed vocht opnemen, ventileren en isoleren. Lichtgewicht, veel vulling nodig voor warmte (dik dekbed), trekt stof aan, goede ventilatie t.o.v. synthetische dekbedden.

De warmte:
Dons dekbedden geven je snel veel warmte. Je warmt snel op, wat fijn is als je het koud hebt. Het nadeel is dat je het ook te warm kunt krijgen en daar wakker van ligt. Dons is niet geschikt bij astma en huisstofmijt allergie, behalve de donzen dekbedden die behandeld zijn met Nomite.

Geschikt bij:
Veel behoefte aan warmte, snel opwarmen, redelijk licht gewicht

Af te raden bij:
Nachtzweten, hitte, opvliegers, overgang, huistofmijt allergie

Bekijk zijden dekbedden >>
Vergelijk zijde en dons >>


Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn gevuld met schapenwol of kasjmierwol (geitenwol).

De beleving:
Een wollen dekbed is een klassiek dekbed. Het wordt het meest verkocht in de seniorenleeftijdsgroep. Zij zijn opgegroeid met de wollen dekens en bekend met wol. Wol voelt zwaarder aan dan dons.

Kenmerken:
Wol kan goed vocht opnemen, wollen dekbedden ventileren en isoleren goed en zijn zwaar in gewicht. Er is veel vulling nodig voor warmte, goede ventilatie t.o.v. synthetische dekbedden
Wollen dekbedden geven je snel veel warmte.

Geschikt bij:
Veel behoefte aan warmte, snel opwarmen, klassieke warmte

Af te raden bij:
Huisstofmijt allergie, behoefte aan lichtgewicht dekbed, aandoeningen of ziektes waarbij makkelijk draaien belangrijk is en lichtgewicht, opvliegers, kan statisch zijn

Bekijk zijden dekbedden >>


Zijden dekbedden

Zijden dekbedden zijn gevuld met lange vezels van hand gespreide Moerbeizijde.

De beleving:
Houd je van het heerlijke, luxe gevoel dat pure zijde je geeft? Zijden dekbedden van de merken in de collectie van Silk Heaven zijn gevuld met lange vezels, hand gespreide moerbeizijde. Dit is een groot verschil met de zogenaamde ‘wildzijde’, welke korte vezels zijn. Alleen de lange, hand gespreide vezels van moerbeizijde bieden je de voordelen van slapen onder een zijden dekbed, zoals lichtgewicht, luxe ervaring, anti transpiratie, anti allergisch, verkoelend bij hitte en verwarmend bij kou. Een 100% zijden dekbed met zijden tijk, valt als een tweede huid om je heen, zonder te woelen. Dit gevoel dat een zijden dekbed je geeft, is met geen enkel ander materiaal te vergelijken. Luxe en uniek.

Kenmerken:
Lichtgewicht, slechts dunne vulling nodig voor warmte, betere warmteregulatie, vochtregulatie en isolatie dan wol en dons, trekt geen stof aan

De warmte:
Zijden dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Afhankelijk van jouw behoefte aan warmte of verkoeling en jouw slaapkamertemperatuur, kiest je voor een zijden zomerdekbed, een all-year dekbed of een 4 seizoenen dekbed.

Geschikt bij:
astma, huisstofmijtallergie, nachtzweten, gevoelige huid, hitte en kou

Af te raden bij: 
Koukleumen in een zeer koude, niet geïsoleerde slaapkamer

Bekijk zijden dekbedden >>

 

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn gevuld met polyester, microvezels of 3D bolletjes. Ze zijn voordelig in aanschaf en goed wasbaar. De levensduur is meestal niet zo lang. Deze vind je niet in de Silk Heaven collectie, omdat we achter de eigenschappen van natuurlijke materialen staan, enkele uitzonderingen daargelaten. 

De beleving:
Normaal of te warm/ zweterig, niet-ademend

Kenmerken:
Synthetische materialen zorgen voor hitte en transpiratie. Ze zijn daarom niet geschikt voor mensen die het snel warm hebben of transpireren. Synthetisch materialen zijn feitelijk een plastic soort, het is niet ademend. Tegenwoordig zijn er wel ventilerende 3D vezels en meer, dat scheelt wel iets.  Ze zijn makkelijk wasbaar, als ze in de wasmachine passen natuurlijk, vaak zijn dekbedden te groot daarvoor.

De warmte:
Afhankelijk van jouw behoefte aan warmte of verkoeling en jouw slaapkamertemperatuur, kiest je het vulgewicht. In de zomer zal een synthetisch dekbed je waarschijnlijk klachten geven in verband met de hitte en (nacht)zweten.

Geschikt bij:
Huisstofmijtallergie mits je het vaak op 60 graden wast

Af te raden bij: hitte, nachtzweten, opvliegers, huisstofmijt allergie


Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden zijn gevuld met zachte bamboe viscose. Meestal gemixt met een klein percentage microvezel of maisvezel, omdat te voorkomen dat bamboe vezels zouden klonteren. 

De beleving:
Een bamboe dekbed valt over je heen zoals een heel ‘normaal’ dekbed. Alleen biedt je het meer slaapcomfort. Niet zoveel als een zijden dekbed. Bamboe heeft al veel meer voordelen boven synthetisch, wol, dons en katoen.

Kenmerken:
Bamboe verkoelt bij hitte en verwarmt bij kou. Het neemt 3-4 x meer vocht op dan katoen en is anti bacterieel en antistatisch. Bamboe dekbedden zijn hypoallergeen, helpen tegen nachtzweten en het is anti bacterieel. Dat betekent weinig geurtjes van o.a. transpiratie. Een bamboe dekbed is warmte-regulerend: het houdt je koeler bij hitte en warmer bij kou. Bamboe dekbedden zijn wasbaar en worden duurzaam geproduceerd.

De warmte:
Bamboe dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Afhankelijk van jouw behoefte aan warmte of verkoeling en jouw slaapkamertemperatuur, kies je het ideale vulgewicht.

Geschikt bij:
nachtzweten, hitte en kou

Bekijk bamboe dekbedden>
Bekijk zijden dekbedden >>


Van welk materiaal dekbed ben jij overgestapt naar zijde? Deel het hier in een reactie.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!