Menu
EUR
Hoe vaak moet ik een hoofdkussen vervangen?

Hoe vaak moet ik een hoofdkussen vervangen?

Door: slaapadviseur Silk Heaven Reacties: 0

Slaap je nog op dat kussen dat je ooit kocht toen je verhuisde? Geen idee hoe oud het hoofdkussen is?
Een goed hoofdkussen draagt meer bij aan lekker slapen dan je denkt. Een kussen moet hygiënisch zijn, comfortabel, passend bij je wensen, ondersteuning geven aan nek en de wervelkolom in de juiste positie houden. Een goede slaap is van groot belang voor de algemene gezondheid en voor een fit gevoel overdag. Kijk daarom eens kritisch naar het hoofdkussen. Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Houdbaarheidsdatum

Veel mensen staan er niet bij stil dat een hoofdkussen ook een 'houdbaarheidsdatum' heeft. Natuurlijk bederft deze niet, zoals eten, maar de kwaliteit van het kussen heeft zeker wel een levensduur. Een kussen wat je te lang houdt wordt door het opgenomen lichaamsvocht niet alleen vies, maar ook kwalitatief een stuk minder.

Hoe vaak vervang ik een hoofdkussen? 

Hoe vaak je een hoofdkussen moet vervangen hangt helemaal af van de kwaliteit. Een goede kwaliteit kussen gaat gemiddeld vier jaar mee. Een goedkoper kussen van slechtere kwaliteit gaat slechts twee jaar mee of korter. Hierna kan je deze het beste vervangen. 

Bekijk hoofdkussens >

Huisstofmijt en lichamelijke klachten

Een slecht kussen zorgt voor een verminderd slaapcomfort. Het wordt steeds lastiger om goed te liggen en je wordt wakker met nek- of rugpijnen. Daarnaast is een oud hoofdkussen een broedplaats voor de huisstofmijt. De mijten zijn namelijk gek op warme, vochtige plekken. Het hoofdkussen is er hier een van. Op een kussen zitten tienduizenden huisstofmijten, deze produceren rond de 200 keer hun eigen lichaamsgewicht aan ontlasting. Deze ontlasting noemt men allergenen. Dit is dan ook hetgeen wat huisstofmijt schadelijk maakt voor de mensen die er gevoelig voor zijn. 

Bekijk hoofdkussens >

 

Hoe weet ik dat mijn kussen aan vervanging toe is? 

Je voelt al snel wanneer een hoofdkussen aan vervanging toe is:

- Je ligt er niet meer lekker op
- Je hebt nekpijn als je wakker wordt
- Er zitten harde stukken in het kussen
- De vulling komt er uit
- Het hoofdkussen geeft geen steun meer
- Het hoofdkussen is oud en vies (vol met huisstofmijten!)


Test het zelf
Je kunt de conditie van je kussen ook zelf testen: een goed hoofdkussen veert vanzelf terug als u het dubbel vouwt. Een oud en versleten kussen veert niet meer terug.

Onderhoud kussen

Om de levensduur van je kussen te verlengen is een molton aan te raden. Een molton om je kussen heen, vermindert de opname van lichaamsvocht (zoals zweet en kwijl) in het kussen. Daardoor slijt het minder snel. Een molton is gemakkelijk te wassen, waardoor je jouw kostbare kussen niet vaak in de wasmachine hoeft te doen (als dit al überhaupt kan, want niet elk kussen kan gewassen worden).

Welk kussen past bij welke slaaphouding?
 

Wacht niet te lang

Wacht niet met een nieuw kussen totdat het helemaal ‘op’ is of je nekklachten krijgt! Een gezonde slaap is van belang voor de gezondheid.  Sta fitter op met een nieuw, goed hoofdkussen dat past bij wat je nodig hebt. 

Bekijk hoofdkussens >


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!