Menu
EUR
Niet slapen door koude voeten? Zo los je het op!

Niet slapen door koude voeten? Zo los je het op!

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Het is een veelvoorkomend euvel in de winter: koude voeten. Koude voeten kunnen heel lastig zijn als je goed wil slapen. Al dan niet voor je partner , als je ze weer eens aan hem of haar probeert op te warmen. Gelukkig kan een goed, warm dekbed al voldoende oplossing bieden voor dit probleem. Samen met nog een paar handige tips!

Koude voeten zijn (zeker ’s winters) een lastig, maar meestal onschuldig kwaaltje. Als je voeten koud worden, kan je ook last krijgen van jeuk, zwelling en tintelingen. Je voeten zijn pijnlijk en gevoelig. Je kan jezelf voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor de nachtrust. Dit komt omdat je handen en voeten warmer worden als je slaapt en de temperatuur van je lichaam juist iets daalt. Als je voeten (of handen) koud zijn voordat je slaapt, dan is het voor je lichaam lastig om over te gaan naar de juiste warmteverdeling. Je kan op dit punt de slaap niet meer vatten.

Oorzaken koude voeten

We hadden het net al over koude voeten als onschuldig en veelvoorkomend probleem. Er zijn echter wel wat oorzaken die koude voeten in de hand kunnen werken. Zowel lichamelijk als externe factoren kunnen ervoor zorgen dat jij iedere avond met ijsklompjes in je bed kruipt.

1: Het seizoen

In de winter zijn koude voeten eigenlijk heel normaal. Zeker als je woning ook nog eens aan de koudere kant is. Je hoeft hiervoor niet eens op een koude vloer te lopen. Als je het koud hebt, koelen handen en voeten het eerste af. Dit komt omdat je lichaam bij kou het bloed naar de vitale organen laat stromen. Je handen en voeten staan hier het verste vanaf en om deze reden stroomt hier op dat moment het minste bloed naartoe, waardoor ze sneller afkoelen.

2: Bloedsomloop

Een slechte bloedcirculatie kan de oorzaak zijn van koude voeten. In dit geval heb je ook koude voeten, terwijl het helemaal niet koud is. Zoals in de zomer. Je kan bij de huisarts om advies vragen. 

3: Stress 

Als je last hebt van stress, dan wordt er adrenaline door je bloedbaan gepompt. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat de bloedvaten in handen en voeten vernauwen. Je lichaam gaat als het ware in een soort van ‘spaarstand’, omdat deze zich klaarmaakt om te vluchten of vechten.

4: Medisch probleem

Het kan ook zo zijn dat er een onderliggende, medische oorzaak is voor koude voeten. Meestal heb dan ook last van andere lichamelijke problemen zoals verkleuring van de tenen, tintelingen en een koud gevoel van binnenin je voeten, maar niet van buiten. Mocht je het vermoeden hebben dat je koude voeten veroorzaakt worden door een medisch probleem, neem dan altijd even contact op met je huisarts.

Wat kan je doen tegen koude voeten?

Koude voeten als je gaat slapen zijn dus niet goed voor de nachtrust. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan ondernemen om uiteindelijk met lekkere warme voetjes naar bed te gaan. En nee, bij geen van deze oplossingen leg je jouw ijskoude voeten tegen het warme lichaam van je partner aan:)  Hij of zij zal ons dankbaar zijn!

1: Een goed warm dekbed

Met een goed warm dekbed kom je al een heel eind in je strijd tegen koude voeten. Als je nog niet onder je winterdekbed slaapt, dan is het dus een goed idee om hiermee te gaan beginnen. Heb je het gedurende de dag snel heet of heb je last van nachtzweten? Dan kan je ervoor kiezen om een dekbed, opgevouwen aan het voeteinde te leggen. Als je last hebt van koude voeten dan sla je deze zo om dat je net je voeten lekker verwarmt. Zijn ze warm genoeg of krijg je het heet? Dan trap je ze er net zo makkelijk weer vanaf.
Bekijk zijden winterdekbedden>

2: Sokken

Draag warme, niet knellende sokken in bed om je voeten warm te houden.

3: Kruik of warmwaterzak

Plaats de kruik aan het voeteind voordat je naar bed gaat. Op deze manier is je beddengoed al lekker warm voordat je in bed gaat liggen.

4: Neem een douche of voetbad

Een warm bad is een weldaad voor koude voeten. Let er wel op dat je voeten niet te koud zijn en het water niet te heet is. Anders voelt het ‘ontdooien’ van je voeten niet bepaald prettig.. Een warme douche of warm voetbad is de snelste manier om snel warme voeten te krijgen. Doe dit vlak voor het slapengaan voor een optimaal effect. 

Een voetbad met zwavelpoeder is ook een tip. Gebruik niet meer dan 4gram op een voetenbad. Doe niets anders in het voetenbad dan dit poeder.

Geen orgasme door koude voeten

Koude voeten zijn niet alleen funest voor de nachtrust. Onderzoek van de Universiteit Groningen heeft tevens uitgewezen dat koude voeten, het vrouwelijk orgasme in de weg kunnen staan. Maar liefst 80 procent van de vrouwen met koudere voeten, kwam makkelijker tot een hoogtepunt wanneer ze warme sokken droegen. Dit is ergens ook geen verrassing, want koude voeten kunnen een behoorlijk, oncomfortabele afleiding zijn.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!