Menu
EUR
 Slaapkwaliteit: Een wezenlijk onderdeel van een goede gezondheid

Slaapkwaliteit: Een wezenlijk onderdeel van een goede gezondheid

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Slecht slapen is een groot probleem, waar we een hoge prijs voor betalen. Slaapproblemen kunnen namelijk aan een slechte gezondheid gekoppeld zijn. Onderzoeken tonen aan dat langdurige slaapproblemen gekoppeld zijn aan diabetes, hersenaandoeningen en obesitas. Ook neemt de levensverwachting af in vergelijking met mensen die gemiddeld 7 uur per nacht slapen. 

Effect enkele nachten slecht slapen

Onderzoek toont aan, dat bij mensen die drie nachten achter elkaar minder dan 5 uur slapen, de kans op psychische gezondheidsproblemen toeneemt: hoofdpijn, maagpijn, pijn aan gewrichten en botten. Het is ook duidelijk geworden dat nachten met minder dan 4 uur slaap, meerdere keren achter elkaar, veranderingen in jouw stofwisseling kunnen veroorzaken. Deze lijken op de natuurlijke verouderingsprocessen die hormoonniveaus verhogen wat kan leiden tot overeten en gewichtstoename.

Aspecten in het dagelijks leven

Ook wanneer slaaptekort geen ziekten of ongevallen veroorzaakt, het de kwaliteit van jouw leven beïnvloeden. Slaapproblemen beïnvloeden elk aspect van jouw dagelijks leven, zoals ‘lekker in je vel zitten’, concentratie, arbeidsprestatie en energie. Drie van de tien werknemers is in de laatste 3 maanden niet naar het werk gegaan of heeft tijdens het werk fouten gemaakt, veroorzaakt door slaapproblemen.

Behandelingen slaaptekort 

In de laatste decennia zijn slaapstoornissen veel makkelijker te herkennen en te behandelen. Een diagnose stellen van een slaapstoornis is makkelijker door het betere inzicht op dit gebied en geavanceerde technologische verbeteringen. De onderzoeksapparatuur is nu beter. Vergeleken met vijf jaar geleden, zijn er vandaag de dag voor de behandeling van slaapstoornissen niet alleen meer medicijnen beschikbaar, maar ook effectievere. De huidige medicijnen zijn veiliger. Bijwerkingen zoals duizeligheid en afhankelijk zijn van het medicijn, zijn nu minder. Tegenwoordig bestaan er zelfs middelen tegen narcolepsie! Voorheen kon je alleen proberen de symptomen te verminderen.Informatie over slapen


Slaap wordt op Wikipedia omschreven als "een toestand van rust". Specialisten noemen slaap 'een dagelijks terugkerende toestand waarin lichaam en geest tot rust komen'. Als je slaapt verandert er van alles in het lichaam. je spieren ontspannen zich en de hersengolven, ademhaling en hartslag vertragen. In je hersenen worden alle prikkels van buitenaf geblokkeerd en raakt het bewustzijn 'weg' van de buitenwereld. Dit zijn de biologische maatregelen die het lijf neemt om zoiets als slapen te kunnen verwezenlijken. Het is een levensbehoefte.

Wat zijn de gevolgen van slechte slaapkwaliteit

Als we niet, of te weinig slapen dan merk je dat een slechte slaapkwaliteit ervoor zorgt dat je jezelf minder lekker in je vel voelt. Je geheugen wordt slechter, je kan je niet goed concentreren en het spraakvermogen en de reactiesnelheid zijn verminderd. In ernstige gevallen tast slaapgebrek je besluitvaardigheid en je gevoel voor tijd en ruimte aan. Je emoties en fysieke gezondheid staan ook direct verbonden met een goede slaapkwaliteit. 


Je ziet, de deskundigen geven duidelijk aan dat slapen de basis is voor jouw gezondheid. Neem het daarom serieus als je niet lekker slaapt.Bronnen:
Literatuur Verbeek, Ingrid en Ed Klip;Slapeloosheid, Boom Hulpboek. Amsterdam, 2005
Verbeek, Ingrid en Ed Klip;Slapeloosheid, Boom Hulpboek. Amsterdam, 2005
http://slapengezondheid.nl/ 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!