Menu
EUR
Wat is de juiste draaddichtheid van een comfortabel dekbedovertrek

Wat is de juiste draaddichtheid van een comfortabel dekbedovertrek

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Egyptisch katoenen dekbedovertrek en draaddichtheid

Thread count, afgekocht TC, lijkt een steeds populairdere term binnen de wereld van Egyptisch katoen. Maar wat houdt de draaddichtheid eigenlijk in wanneer we het hebben over een Egyptisch katoenen dekbedovertrek? Wat zegt de draaddichtheid over jouw dekbedovertrek? De draaddichtheid zegt zowel iets over de zachtheid als over de kwaliteit van je dekbedovertrek, maar het is niet de enige factor die in acht genomen dient te worden bij het uitkiezen van een comfortabel dekbedovertrek.

 


Wat is Egyptisch katoen?

Katoen komt af van de katoenplant. Het is een eencellige vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Doorgaans zijn mensen dol op katoen vanwege de zachtheid en de luchtdoorlatendheid. Veelal wordt het gezien als een comfortbaal materiaal voor kleding en dekbedovertrekken.

Bekijk Egyptisch katoen dekbedovertrekken >

Lange vezel

Egyptisch katoen onderscheidt zich van andere katoensoorten met een langere vezel. Deze vezels zorgen, op het moment dat deze worden gesponnen, voor een sterkere draad. Een sterkere draad zorgt voor duurzaamheid en een hogere kwaliteit katoen.  Wat je daarvan in de praktijk merkt, is dat het minder snel slijt. En het niet gaat 'pillen': bolletjes krijgt. Egyptisch katoen komt van een heel oud katoen ras: het is van nature ook net wat meer vocht- en warmte regulerend dan normaal katoen. 

 

    


Wat zegt de draaddichtheid over je dekbedovertrek?

De draaddichtheid geeft aan hoeveel draden er op een inch (2,5cm2)  worden gebruikt. Des te hoger de draaddichtheid, des te zachter het dekbedovertrek. De draden worden zowel in de breedte als in de lengte geteld. 100 draden in de breedte en 100 draden in de lengte, resulteren in een draaddichtheid van 200.

Zachte kwaliteit

      

Hoe hoger de draaddichtheid, hoe zachter het beddengoed aan voelt. Een TC van 600 is heerlijk zacht, met name in satijnweving. Een goede kwaliteit Egyptisch katoen is 300TC. De Egyptisch katoenen dekbedovertrekken en hoeslakens collectie van Silk Heaven, bestaat uit 300TC en 600TC.

Door de hoge concurrentie binnen de markt, komt het voor dat producenten claimen producten aan te bieden met een extreem hoge draaddichtheid van 800 of 1200. Echter is dit praktisch gezien haast onmogelijk. Vaak zal dit een onwaarheid blijken: Als men bijvoorbeeld 2 draden van 600TC 'twijnt' dan zou dat samen 1200TC zijn. Echter is dat dan niet 'echt'.  Het merk Lysdrap, uit de Silk Heaven collectie, is gegarandeerd de echte TC die men aangeeft. 

Bekijk collectie 600TC


Consumentenbond

Een consumentenbond heeft ooit onderzoek laten doen naar een dekbedovertrek met draaddichtheid van 1200, merk onbekend. Het bleek dat de draaddichtheid in werkelijkheid slechts op 416 uitkwam. I.p.v. de draden te tellen, had de producent het aantal vezels geteld waaruit één draad is samengesteld. Op deze manier kwam de uitkomst van het rekensommetje een stuk hoger uit.

Laat je dus niet misleiden op het moment dat je een dekbedovertrek uitkiest. Een draaddichtheid van 200TC is prima voor als je iets  met een beperkt budget wilt kopen. Wil je echt mooie kwaliteit, alsof je in een hotel slaapt en dat lange meegaat, kies dan een 300TC Egyptisch katoen. En met 600TC heb je echt het neusje van de zalm voor je beddengoed. 

Bekijk Egyptisch katoen dekbedovertrekken >
Bekijk Egyptisch katoen hoeslakens >

 

Wat is jouw ervaring met Egyptisch katoen? Ben jij je bewust van de draadtelling van jouw katoenen producten? Deel het met ons in een reactie! 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!