Wat is zijde?


Zijde is een ademend natuurproduct, dat niet alleen een lust is voor het oog. Het voelt heerlijk zacht en lichtgewicht. Bovendien biedt zijde een comfortal, gezond slaapklimaat. 


Zijde is:
  • Sterk, vooral als het nat is
  • Veerkrachtig
  • Koude- en warmte isolerend, altijd een aangename temperatuur
  • Anti allergisch
  • Heeft een subtiele glans
  • Is in mooie kleuren verkrijgbaar
  • Tijdloos chic!


Zijdesoorten geschikt voor beddengoed


Moerbei zijde
Hoe een stof heet, hangt af van hoe de draden geweven zijn. Dat is een technisch verhaal dat ik hier achterwege laat. Voor beddengoed gebruikt men meestal een satijn-weving: de stof is zo gemaakt, dat er een lichte glans ontstaat. De stof is glad, zacht en drappeert mooi. De meest gebruikte stoffen voor zijden beddengoed zijn deze satijn-zijdes. Deze worden ook genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin, charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbei zijde. 

Habotai is ook een zijdesoort (zonder glans) die voor beddengoed gebruikt wordt. Deze heeft geen glans en heeft niet de collectie van Silk Heaven behaald.


Er zijn niet alleen dekbedovertrekken en hoeslakens van pure zijde. Ook de vulling van een dekbed kan van pure zijde zijn. Een ideale vervanging van je donzen dekbed, als je allergisch bent of eens iets anders wilt en van heerlijk slapen houdt!


Andere zijde soorten


Wilde zijde
De zogenaamde wilde zijde, heeft meestal niets te maken met uit 'het wild' komende zijde. Ze komt ook uit kwekerijen. Bekend is de Tussah zijde uit India. Het is een grovere draad dan moerbei zijde. Soorten zijde die hiervan geweven worden, zijn Shantung- en Honanzijde. Echter, in de praktijk betekent 'een dekbed van wildzijde' feitelijk dat het afval is van moerbei zijde: de korte vezels. Voor alle voordelen van slapen onder een zijden dekbed, heeft u de lange hand gespreide moerbei zijde vezels nodig.

Doupionzijde
Doupion is een zijde van cocons die door 2 rupsen samen gesponnen worden. Een romantisch idee. De garens zijn onregelmatig. Doupion is vaak niet van 100% dupionzijde maar gemengd met andere zijdesoorten of andere garens. Het wordt gebruikt voor galajurken, bruidsmode, tafellopers en sierkussens. De stof heeft de kenmerkende oneffenheden in de weving en heeft vaak prachtige kleuren.

Zijde jersey
Zijde jersey is hetzelfde gemaakt als de bekende katoen jersey van uw shirts, ondergoed e.d. Het is sterk en rekbaar en gebruikt in bijvoorbeeld zijde shirts en onderkleding.

Crêpe de chine
Crepe de chine valt erg soepel en glanst niet zoals satijn. Het kan gebruikt worden voor los vallende kleding en sjaals.

Jacquard zijde
Ook hier geldt: jacquard is de verzamelnaam van alle stoffen die op deze manier geweven zijn. Zowel van katoen, zijde als synthetisch. De manier van het weven van de stof is zo gedaan, dat een fraai patroon ontstaat in de stof. Bijvoorbeeld een ruitje, strepen of bloemen. Het motief zie je door afwisselend mat-glans in de stof of door gebruik van meerdere kleuren garens. Silk Heaven biedt u een uitgebreide collectie van bijzonder mooi jacquard beddengoed. In de showrooom bent u welkom op afspraak om de collectie te bekijken.


Kwaliteit van zijde: momme


Zoals bij goud karaat de kwaliteit aangeeft, zo praat je bij zijde over momme. De dikte van een zijden stof wordt aangegeven in gram/meter of in het Japanse `momme`. Hoe dikker de stof, hoe langer hij mee gaat.

Wat is momme?

Momme is een gewichtsaanduiding, net zoals bij goud het hoeveelheid karaat. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit en daarmee hoe langer de levensduur van het product. Een dekbedovertrek hoort minimaal 12 momme te zijn, 16 is een gemiddelde klasse en 19 een hoge kwaliteit. De Silk Heaven dekbedovertrekken collectie is van 19mm (mm = momme, spreek uit als momme, 1 Momme = 3,75 gram) en 22 momme.

Meer weten over de voordelen voor jou om te slapen onder zijde, klik dan hier: 10 Voordelen van slapen onder zijde.


Eerste keer kennismaken met pure zijde?


Een zijden dekbedovertrek is prachtig en chic. Hoe zal het me bevallen, denk je misschien? Voor een toegangelijke prijs maak je al kennis met slapen onder zijde, door het combineren van je katoenen dekbedovertrek met een puur zijden kussensloop. Deze geeft grote voordelen voor een mooie huid en gladder haar: