Menu
EUR
6 Slaapkamer tips die kunnen helpen bij slaapstoornissen

6 Slaapkamer tips die kunnen helpen bij slaapstoornissen

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Als je langere tijd problemen hebt met slapen, kan er sprake zijn van een van de vele slaapstoornissen die er bestaan. Het begrip ‘slaapstoornissen’ klinkt misschien heftig. Er wordt hier echter al van gesproken als je bijvoorbeeld niet aan één stuk door kunt slapen, of moeite hebt om 's avonds in slaap te vallen.  En als dit langer dan 3 weken aaneen duurt. De meest voorkomende klachten van slaapstoornissen zijn: Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn. Herken je deze klachten in jouw nachten? Geen paniek, met een paar simpele slaapkamer tips slaap je waarschijnlijk al stukken beter.

De 6 tips

De tips die voorbij gaan komen zijn enkel gericht op de slaapkamer. Er zijn nog heel veel meer tips voor slaapstoornissen. Lees bijvoorbeeld onze eerdere blog eens ‘5 feiten over slaapstoornissen en slaaptekort’.

1.Maak je slaapkamer zo donker als het maar kan

Om in slaap te kunnen vallen heeft je lichaam melatonine nodig. Dit stofje wordt pas aangemaakt als het donker is. Het is daarom belangrijk om in een echt donkere ruimte te slapen. Zorg voor verduisterende gordijnen in je slaapkamer of zet een goed slaapmasker op om zo je ogen af te sluiten van licht.

Een zijden slaapmasker vind je hier.

2.Zorg voor een perfect slaapkamer klimaat

En met een prettig klimaat bedoelen we niet alleen de temperatuur van de kamer. Al is die natuurlijk heel belangrijk voor een goede nachtrust. De ideale temperatuur om in te slapen is 17 graden celsius. Maar zorg naast de juiste temperatuur en frisse, niet te droge lucht, ook voor de juiste feng shui in de slaapkamer. De juiste feng shui betekent een rustige, opgeruimde slaapkamer waarbij je bed op de juiste plek staat zodat de energie goed door de kamer stroomt. Advies hierover kan je bij een expert aanvragen. 

3.Lig op een zo comfortabel bed en kussen

Slaap jij in een hotelbed altijd het allerlekkerste en diepst? Dit heeft vaak te maken met die heerlijke bedden in hotels. De oplossing om dit thuis ook te ervaren is dus het hotelbed thuis evenaren. Kies voor een topper en leg deze bovenop je huidige matras voor een zachtere ligging. Zo hoef je niet een compleet nieuw matras aan te schaffen. Voor het zachte beddengoed effect is ook een oplossing, kies bijvoorbeeld voor een 100% zijden dekbedovertrek. En dan misschien wel de belangrijkste: koop een goed hoofdkussen dat past bij jouw idee van comfortabel liggen.

Veel mensen staan er niet bij stil. Maar een hoofdkussen draagt bij aan de kwaliteit van jouw slaap. Goed slapen zorgt voor een fijn gevoel en dat jij fit bent overdag. Kijk eens kritisch naar jouw eigen hoofdkussen en bedenk dat jouw hoofdkussen ook een houdbaarheidstermijn heeft. Een ouder kussen is een broedplaats voor huisstofmijt en vermindert daardoor je slaapcomfort. Wacht dus niet te lang met het vervangen van je hoofdkussen. Gemiddeld gaat een hoofdkussen 4 jaar mee. 

Bekijk onze zijden hoofdkussens hier>

4.Gebruik je slaapkamer alleen maar om in te slapen

Het is verleidelijk om ‘s avonds nog even op je telefoon of je laptop te zitten in bed. Of televisie te kijken terwijl je al in bed ligt. Heerlijk, maar toch wordt dit voor het beter kunnen slapen afgeraden. Zorg dus dat je alles wat niet met slapen (of seks) te maken heeft, uit je slaapkamer laat. Zo kom je ook niet in de verleiding deze toch te gebruiken.

5.Draag prettig zittende nachtkleding (of geen)

Je ergeren aan de kleding waar je in slaapt werkt natuurlijk niet mee tijdens het inslapen. Draag daarom zo min mogelijk kleding als je in bed ligt of zorg voor fijne stoffen. Zo een fijne stof is bijvoorbeeld zijde. Zijde ademt en is een lichte stof waardoor je amper door hebt dat je iets om je lichaam hebt.

6.Gebruik oordopjes

Voor een goede nachtrust is het belangrijk om zo min mogelijk geluid om je heen te hebben. Helaas heb je hier niet altijd invloed op. Denk aan een snurkende partner of lawaai uit de omgeving. Een simpele oplossing is om oordoppen te gebruiken. In het begin is het even wennen, maar je zult merken dat je veel beter en vaster slaapt.

Bekijk zijden slaapmaskers >

Neem de tijd om nieuwe slaapgewoontes aan te leren en je zult zien dat je uiteindelijk minder last hebt van klachten die horen bij slaapstoornissen. Neem altijd contact op met je huisarts om je slaapproblemen te bespreken.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!