nacht zweten

Hitte of transpiratie, hinderlijk en vol risico

Je wordt vaak wakker door hitte? Val je goed in slaap maar gooi je later in de nacht je dekbed van je af? Of hang je je voeten buiten het bed voor verkoeling? Of moet je zelfs midden in de nacht je bed verschonen, omdat het nat is van de transpiratie? Dan heb je duidelijk last van nacht zweten. Dat is een vaak voorkomende klacht. En niet alleen bij vrouwen in de overgangsfase. Het goede nieuws is, er is wat aan te doen. 

Ook als je minder transpireert, maar je slaap wel verstoort wordt door het te warm hebben, is dat een probleem:

 • De transpiratie geeft je een onfris en onaantrekkelijk gevoel
 • Je slaapt slechter
 • Je voelt je door slaapgebrek vermoeid als je wakker wordt
 • Je kan leuke dingen en verplichtingen niet zo goed opbrengen of met minder plezier
 • Je begint je sneller te irriteren of hebt minder concentratie

Download hier GRATIS het e-book over Nachtzweten >>
Met informatie over wat je zelf thuis kan doen, hoe je weer beter kan slapen en de top 3 van 'fris' beddengoed materialen. 

Slecht slapen wordt onderschat

Koester je nachtrust en doe het voor je gezondheid. Bovendien staat lekker slapen op 1 in de top 10 van Genieten (Brits onderzoek). Dat wil je niet mislopen. De negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen namelijk ernstig zijn. Slapeloosheid kan deze aandoeningen ook verergeren.1

 • Je doet afbraak aan de basis van je gezondheid: het vergt veel van je lichaam als je het te warm of te koud hebt en slecht slaapt. Energie, die je lichaam nodig heeft om s' nachts uit te rusten en de accu op te laden. 
 • Op korte termijn kan een verstoorde slaap leiden tot concentratie- of geheugenproblemen1
 • De langdurige combinatie van slecht en kort slapen heeft een negatieve invloed op ons afweersysteem1
 • Verhoogt bovendien het risico op chronische aandoeningen als depressie, diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en obesitas.1
 • Te weinig slaap kan het risico op sterven vergroten: De Whitehall Study in Engeland onderzocht de slaappatronen van 10.000 Britten gedurende 20 jaar.  Ze publiceerden in 2007 de volgende conclusies: De mensen die van 7 uur slaap per nacht terug waren gegaan naar 5 uur slaap per nacht, hadden bijna 2x zoveel kans om te sterven aan diverse oorzaken. Met name hart- en vaatziekten waren verdubbeld bij deze groep. 2
 • Slaaptekort maakt dik
  Epidemiologen van Case Western Reserve University volgden 16 jaar 70.000 vrouwen in een onderzoek naar gewicht en aantal uren slaap. Personen die per dag gemiddeld 5 uur slapen, blijken 2x sneller dikker te worden dan mensen die 7 tot 8 uur nachtrust per dag hebben. 3


Goed slapen, energiek opstaan!

Dat is wat je wilt. Zodat je je werk met focus kan doen. De energie hebt om te fietsen of sporten, leuke dingen te doen met vrienden of te genieten van je (klein)kinderen.

Heb je last van klachten met betrekking tot slapen of nacht zweten? Ga dan eerst naar de huisarts*

    

Het belang van slapen

Waarom schrijf ik over slaap problemen en oplossingen? Ik heb jarenlang een slaapstoornis gehad, al sinds peuter leeftijd. Sinds een aantal jaren en diverse missdiagnoses, is mijn slaapstoornis goed onder controle.

Een goede slaap is de basis van ieders gezondheid. Ik weet als geen ander:

 • het verhoogt de concentratie
 • geeft emotionele stabiliteit
 • vergroot het vermogen om beter met uitdagingen om te gaan

Eigenlijk logisch: Iets waar je 1/3 van jouw leven aan besteed, moet wel belangrijk zijn voor jouw lichaam!

Bekijk zijden dekbedden>

Veranderend lichaam, andere woning? Nieuw beddengoed!

Net zoals je op een bepaalde leeftijd een leesbril nodig hebt, zo gaat het ook met beddengoed: je wensen qua beddengoed veranderen. Grote kans dat je kledingmaat niet je hele leven hetzelfde is gebleven. Waarom zou je dan wel je hele leven met 1 type dekbed lekker slapen? Je behoefte aan warmte of juist frisheid tijdens je slaap, verandert tijdens je leven. Zo kan ook de behoefte aan warmte of verkoeling veranderen. Soms onder invloed van hormonen. Slaap je niet meer goed? Begin dan bij je beddengoed. Het zal je helpen om weer lekker te slapen en energiek op te staan.

Ook een verhuizing naar een andere of beter geïsoleerde woning zal een andere behoefte met zich meebrengen. Het slaapkamer klimaat is immer veranderd. Bovendien is het goed beddengoed op tijd te vervangen.

Bekijk zijden dekbedden>

 

Beddengoed: vocht- en warmte regulerend materiaal

Het raam open zetten, is niet het enige wat je kan doen voor verkoeling. Je er verstandig aan om beddengoed te kiezen dat bij je past. Dat zal jouw klachten aanzienlijk verminderen, zodat je weer goed kunt slapen.

Bekijk dekbed    

Nummer 1 in ‘koel’ slapen: moerbei zijden dekbedden

Zijde is een 100% natuurlijk product dat zeer geschikt is als je het ’s nachts te warm hebt: zijde houdt de temperatuur namelijk meer constant. Dit in tegenstelling tot wol en dons, welke een stuwende hitte geven. Dat resulteert in wakker worden in de loop van de nacht,omdat je het dan te warm krijgt. Vooral het feit dat zijde het vocht meteen weer naar buiten werkt en aan de lucht afgeeft, biedt uitkomst bij nachtelijk zweten en de opvliegers. Zijden dekbedden zijn ook geschikt bij huisstofmijt allergie en astma.

Ervaringen van onze klanten met een zijden dekbed

Hilde v. - Geverifieerde koper - 12/08/17
Ik ben zeer erg tevreden

ik ben zeer erg tevreden over het dekbed! Ik gebruik nu tijdens de winter nog steeds het zomerdekbed en ik heb geen last meer van transpiratie en het voelt vederlicht!


M.- Geverifieerde koper - 05/29/16
Het zijden dekbed dat wij
Het zijden dekbed dat wij onlangs kochten bevalt heel goed, het valt als een tweede huid om je heen. Wij werden ontvangen door Mirna met een bakje thee/koffie. Ze nam alle tijd voor ons en ze gaf een goede uitleg over de verschillende kwaliteiten. Als wij weer iets nodig hebben, zullen we zeker hier terugkomen.

F.c.e p.- Geverifieerde koper - 07/08/17
In de zomer hebben we
In de zomer hebben we altijd een probleem. We willen graag onder iets liggen, maar het is altijd te warm en te aanwezig. En zo sliepen we vaak onder een laken met een dun dekentje. Nu is dat volkomen veranderd. Het dekbed is koel, maar zorgt toch voor warmte in de wat killere nanacht. Bovendien valt het zo soepel dat we er nu al tegen opzien om in de winter terug te gaan naar onze oude dons. 


Karin r. - Geverifieerde koper -01/30/17
het dekbed voldoet perfect aan
het dekbed voldoet perfect aan de verwachting, valt zeer soepel over het lichaam, voelt aangenaam aan en zorgt ervoor dat ik 's nachts goed doorslaap en niet meer wakker word van een te warm/ te koud gevoel.

Geverifieerde koper- 05/29/16
Het zijden dekbed dat wij
Het zijden dekbed dat wij onlangs kochten bevalt heel goed, het valt als een tweede huid om je heen. Wij werden ontvangen door Mirna met een bakje thee/koffie. Ze nam alle tijd voor ons en ze gaf een goede uitleg over de verschillende kwaliteiten. Als wij weer iets nodig hebben, zullen we zeker hier terugkomen.

Bekijk zijden dekbedden>
Bekijk meer reviews>

 

Zijde in vergelijking met andere dekbedden

Materiaal

vochtopname

statische
electriciteit

stofvatbaarheid

Allergie risico

warmte terug-winning

zijde

ca.30%

geen

geen

geen

88%

wol

ca.16%

sterk

sterk

ja

72%

dons

ca. 8,5%

zwak

gemiddeld

Geen in geval van Nomite.
Zonder Nomite: ja

75%

katoen

ca. 8,5%

geen

sterk

ja

60%

micro vezel

ca. 2,5%

sterk

sterk

geen

40%

Bekijk zijden dekbedden>

Experts over een zijden dekbedOok Wonen.nl en Vijftigplus.nl onderschrijven de voordelen van een zijden dekbed.

Zijdeexpert en slaapadviseur Mirna Boomaerts van Silk Heaven: “Deze genoemde voordelen gelden bij moerbei zijde, niet te verwarren met wildzijde. Wildzijde is slechts afval van moerbei zijde en biedt nog nauwelijks de kenmerken van zijde. Met een zijden dekbed van Moerbei zijde, hand gespreide lange vezels, koopt u kwaliteit. Een zijden dekbed kan volgens perscentrum Wonen een leven lang mee gaan. Aangezien je 1/3 van uw leven slaapt, is het een verstandige keuze om een dekbed en hoofdkussen te kiezen van hoge kwaliteit: Dekbedden en hoofdkussens die bij jouw specifieke wensen passen.”

Bekijk hier videos over zijden dekbedden >

Wanneer ben ik toe aan een nieuw dekbed?

Als je een of meer van de volgende dingen merk, of je wil gewoon het beste dekbed dat er is, overweeg dan eens om een nieuw dekbed te kopen:

 1. Langer dan 3 weken slecht slapen
 2. Last hebt van nacht zweten of hitte
 3. Wakker worden door ongemak van het beddengoed of bed
 4. Als je veel woelt
 5. Het dekbed versleten is en/of dunne plekken heeft
 6. Je gaat verhuizen en een andere binnenklimaat hebt
 7. Je slaapkamer renoveert
 8. Een nieuw bed koopt

Bekijk zijden dekbedden>

Dus, je gaat een nieuw dekbed kopen?

Laat je goed informeren en koop kwaliteit en zorg dat je de juiste kennis hebt via een expert. Niet alle winkelpersoneel of websites hebben verstand van zaken, sorry dat ik het moet zeggen. Het is belangrijk voor je gezondheid om goed te slapen: neem het serieus!

Let bij de aankoop van een nieuw dekbed op deze eigenschappen:

 1. Vochtregulerend om de transpiratie te verminderen en vocht op te nemen
 2. Temperatuur regulerend, om jouw lichaamstemperatuur aangenaam te houden: Niet te warm, niet te koud
 3. Ademend materiaal
  Vaak is dat natuurlijk materiaal. Persoonlijk geloof ik niet in polyester in alle varianten van zogenaamd ademend materiaal in 3-D vezels e.d.

  Bekijk zijden dekbedden>

Nachtzweten komt vaak voor

In een onderzoek onder 2267 patiënten die een huisarts bezochten met betrekking tot deze klacht, gaf 41% aan in de voorgaande maand nacht zweten te hebben ervaren.  Last hebben van overmatig zweten in de nacht, is dus heel gewoon. Er is een verschil tussen »flushing« , warmte en roodheid van het gezicht of lichaam, en nacht zweten.

Om onderscheid te maken tussen nacht zweten door medische oorzaken of nacht zweten door een te warme omgeving, spreken dokters meestal over nachtzweten als:
Ernstige hitte golven tijdens de nacht, dat je beddengoed en nachtkleding kan doorwerken, en niet gerelateerd zijn aan een te warme omgeving. (bron http://www.medicinenet.com/night_sweats/article.htm)

Wat kan ik nog meer doen behalve beddengoed aanpassen?

Wil je een handig boodschappenlijstje hebben voor het vervangen van je beddengoed of matras?
Meer weten wat je, als je beddengoed is vervangen, nog meer kan doen aan nacht zweten?
Onderschat het probleem niet! Goed slapen is de basis van je gezondheid.Daarom geeft Silk Heaven jou dit E-book t.w.v. 12,95 euro gratis cadeau, van slaapadviseur Mirna: Eerste hulp bij nacht zweten. 

 

 

Download hier GRATIS het e-book over Nachtzweten >>

Zijden zomerdekbedden

Hieronder zie je een rijtje van onze meest geliefde zijden zomerdekbedden. Blader ook verder in onze website naar all year dekbedden, hoeslakens, zijden hoofdkussens of 4 seizoenen dekbedden. 

    

Wil je meer weten over zijde? Online vind je heel veel informatie bij onze Veelgestelde Vragen pagina. Heb je meer behoefte aan advies of wil je het dekbed ‘voelen’? Maak dan een vandaag nog een afspraak voor (telefonisch of schriftelijk) advies.

Bekijk zijden dekbedden>

 

Bronnen

https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/slaap/slaap?gclid=CjwKCAjw75HWBRAwEiwAdzefxN5Cje8cTty2wngScZ5KZlcm-5RggX5zlsOfOu0Y-gXp6FiaEzKZjxoCSZEQAvD_BwE )

2 https://en.wikipedia.org/wiki/Whitehall_Study

3 http://www.ergogenics.org/slaaptekort-maakt-dik.html

*Alle informatie, inclusief informatie die gerelateerd is aan gezondheidsklachten, producten en behandeling, is alleen voor informatieve doeleinden. Het is zeker niet bedoeld als vervanging van het advies van de eigen arts of medisch specialist of enige informatie op een bijsluiter of productlabel. De informatie is zeker niet bedoeld als diagnose van gezondheidsklachten of slaapklachten. Mirna Boomaerts verzoekt je dringend om de tips in samenwerking met jouw eigen behandelaar uit te voeren of te bespreken, mits je een behandelaar hebt. Wanneer je niet onder behandeling bent bij een arts, dan kan jouw huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Wanneer verwezen wordt naar derden, is dit slechts een suggestie en de auteur is niet verantwoordelijk voor hun diensten. De informatie is vrij te vinden op internet en de auteur kan hier niet persoonlijk voor aansprakelijk gesteld worden.