Silk Heaven 100% zijden kussenslopen zijn vervaardigd uit 100% puur, natuurlijke moerbei zijde. Dat is een ander materiaal dan satijnen kussenslopen. Satijn is feitelijk een manier van weven, waardoor een gladde, soepele stof ontstaat. In de praktijk wordt satijn als een materiaal beleefd. Zijden kussenslopen zijn gemaakt uit 100% zijde. De satijnen kussenslopen zijn gemaakt van 100% polyester, een zusje van plastic. Deze vindt u dus niet in de Silk Heaven collectie: Wij staan voor natuurlijke materialen, lekker slapen, natural beauty en de voordelen die dat te bieden heeft. 

    


Natural Beauty: extra voordelen zijde t.o.v. 'satijn'

 • Zijde bevat hydraterende aminozuren
 • Zijde is  in hoge mate vocht- en temperatuurregulerend: ideaal tegen hitte
 • Zijde bevat antioxidanten
 • Natuurproduct, eco geproduceerd
 • 9 Van de 10 gebruikers raadt het Silk Heaven zijden kussensloop aan vriendinnen aan (consumentenonderzoek 2017).

 


In detail: 
Wat is satijn en wat is zijde?

Een 'satijnen' kussensloop of dekbedovertrek is iets anders dan een zijden kussensloop/ dekbedovertrek. Dit terwijl beide feitelijk toch 'satijn' zijn. Hoe zit het dan precies? 

Satijn is geen materiaal. Satijn is een weeftechniek die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden. Hierdoor ontstaat een soepele, gladde en glanzende stof. Die kan gemaakt zijn van polyester (dat bedoelen mensen vaak met satijn), katoen of echte zijde.  In de praktijk zijn satijnen kussenslopen dus van polyester. Onze zijden kussenslopen zijn van 100% zijde (getest). 

Hoe weet ik of ik echte zijde koop?
 Verpakking versus waslabel

Het komt helaas voor dat fabrikanten misbruik maken van het misverstand over satijn. Op de verpakking staat soms zelfs een merk met het woord 'silk' erin verwerkt. Of men spreekt over 'zijdezacht' satijn en polyester wordt nergens genoemd. Ook komt het voor, dat verkopers uit onwetendheid je vertellen dat wat zij verkopen, een zijden kussensloop is, terwijl het om satijn van polyester gaat.

 • Je kan het zien het waslabel. Daar moet wettelijk gezien de samenstelling in staan. Bijvoorbeeld: 100% zijde, 100% katoen, of 100% polyester (synthetisch, microvezel e.d.)
 • Je ziet het aan de prijs: 25, 18 euro of minder voor een kussensloop in hoofdkussen formaat, dan kan het geen zijde zijn. Kijk dan in het waslabel

Bij Silk Heaven vind je 100% zijde in satijnweving in 19 en 22 momme. Alleen de satijnweving (of ook wel charmeuse genoemd) van zijde is geschikt voor wasbaar beddengoed. We benoemen dat verder niet bij de producten, we noemen het gewoon 'zijde'.


 

Satijn is geen materiaal, maar een manier van weven

Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester, of bijvoorbeeld: bamboe. Vaak bedoelen mensen met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een synthetische vezel (plastic) gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant en zijde is 100% natuurlijk en eco geproduceerd.

Maaike Dorsteen, Furrow rimpelexpert, legt het verschil uit in deze video:

Video verschil zijde en satijn

Q&A met Maaike Dorsteen van Furrow en RTL4 Koffietijd en Mirna van Silk Heaven: 

 

Wat is zijde?

De productie van zijde verbruikt slechts wat water. Er komen geen chemicaliën aan te pas. Zijde is verkrijgbaar in verschillende soorten. Voor beddengoed heb je Moerbei zijde in satijn weving nodig. Dit wordt ook wel crêpe satin of charmeuse genoemd

Silk Heaven test haar zijde collectie steekproefgewijs in een Nederlands laboratorium. 
De collectie is van 100% pure zijde en zonder schadelijke stoffen.

Download hier het rapport>> 

          Verschil in eigenschappen van zijde en 'satijn' 

 1. Zijde heeft een van het hoogste vochtopnamepercentage van alle stofsoorten die er zijn. Circa 30%. Dit is bij katoen 8,5% en polyester zelfs 0%. Hoe lager dit percentage, hoe natter het beddengoed bij transpiratie. 
 2. Zijde heeft een uitstekende temperatuur regulatie. Het werkt verwarmend in de winter en verkoelend bij hitte. Synthetisch materialen staan erom bekend dat ze óf extra verwarmen bij hitte, of extra verkoelen bij kou
 3. Pure zijde is is anti-bacterieel, anti-schimmel en hypoallergeen (dus ideaal voor mensen met bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie)
 4. Polyesterssatijn is chemisch geproduceerd en werkt door de gladheid van de stof. 
 5. Zijde is natuurlijk en bestaat uit proteïnen en essentiële aminozuren welke helpen de huid te voeden
 6. Zijde wordt eco geproduceerd, zonder enige chemicaliën
 7. Het voelt anders. Zijde is zachter en heeft een subtielere glans in tegenstelling tot satijn van polyester. 
 8. Uit Silk Heaven's klanttevredenheidsonderzoek 2015 blijkt onder andere dat 73% van de gebruikers vinden dat zijde lekkerder slaapt dan satijn van katoen of polyester.

 

Consumenten tevredenheidsonderzoek 2017

In het onderzoek van 2015, raden 9 van de 10 gebruikers het Silk Heaven zijden kussensloop aan anderen aan. in 2017 wederom 9 van de 10!

204 Deelnemers aan het consumentenonderzoek 2017, slapen op een Silk Heaven puur zijden kussensloop en geven aan:

 • Zacht en luxe aanvoelt
 • Heerlijk slaapt
 • Ervoor zorgt dat er minder/ geen last meer is van slaapvouwen
 • De huid mooier maakt
 • Veel lekkerder slaapt dan katoen of polyester-satijn 
 • Koel is bij hitte en aangenaam warm bij kou
 • Het haar gladder maakt
 • Ervoor zorgt dat het haar minder pluist, of kroest
 • Ervoor zorgt dat het haar beter en langer in model blijft zitten.

 


Extra voordelen van echte zijde t.o.v. polyester en katoen

Door de gladheid van de zijden kussensloop biedt pure zijde een bescherming tegen slaapvouwen en beschadigd haar. Daarnaast geeft slapen op een puur zijden kussensloop en/ of beddengoed nog drie extra voordelen:

 1. Uit onderzoek blijkt dat zijde hydraterend werkt voor de huid. Dit vanwege de 18 verschillende aminozuren (eiwitten) met dezelfde PH-waarde als de huid. Deze aminozuren blijven ook na wassen behouden
 2. Zijde bevat antioxidanten. Een pluspunt op anti-aging gebied. Dermatologen adviseren te slapen op een puur zijden kussensloop vanwege de voordelen voor de huid
 3. Zijde is warmte- en vochtregulerend
  Dat wil zeggen, het verkoelt bij hitte en verwarmt bij kou. Het neemt 30% meer vocht op dan katoen en geeft vocht meteen af aan de lucht. Hierdoor is het snel droog en je langer droog kan slapen. Ook wanneer je last hebt van nachtzweten. Zijde neemt twaalf keer meer vocht op dan polyester.

Kortom: Zijde staat garant voor heerlijk en gezond slapen!


Silk Heaven zijden kussenslopen hebben bovendien:
- Extra diepe inslag hotelsluiting (zij-opening), zodat het kussen in de hoes blijft zitten
- Dubbele stiksteek: Extra sterke naden
- Gegarandeerd 19 momme en 100% zuiver (getest in Nederlands lab)


Voordelen zijden kussensloop volgens experts

 • Anti-statisch: geen statische haren meer!
 • Helpt tegen kroezen, pluis en gespleten haarpunten
 • Bij brand, werkt zijde brandvertragend. 
 • Er zijn diverse onderzoeken over voordelen van slapen op zijde
 • Slapen op zijden kussenslopen is aanbevolen door dermatologen o.a. uit New York
 • Helpt tegen transpiratie (22 momme werkt hier het beste tegen)
 • Hypoallergeen: geschikt bij astma, huisstofmijt allergie en het is vriendelijk voor de gevoelige huid
 • Beter bij acne: de antibacteriële eigenschappen van zijde bieden voordeel als je last hebt van acne. Bovendien maakt de huid minder talg aan, omdat een zijden kussensloop minder wrijving aan de huid veroorzaakt