Menu
EUR
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • Voor 16:00 besteld morgen in huis
  • De zachtste ambachtelijke zijde
  • 14 dagen retourrecht

Alles wat je moet weten over Egyptisch katoen en draaddichtheid

Egyptisch katoen en draadtelling – thread count

Van katoenen nachthemden, T-shirtjes tot beddengoed; katoen heeft een populaire reputatie. Het is niet synthetisch of zweterig, het materiaal voelt zacht aan en het ademt. Zolang het katoen is, dan zit je ( of het ) goed. Maar wat is katoen eigenlijk? Waar wordt katoen van gemaakt? Waarmee onderscheid Egyptisch katoen zich? Wat betekent ‘thread count’ wanneer we het over katoen hebben?

Wat is katoen?


Katoen is een vezel die uit groeit uit zaadjes van een katoenplant. Katoen is zacht en voelt voor veel mensen prettig aan op de huid. De vezels worden gesponnen, waardoor er draden ontstaan. Van deze draden wordt er een stof gemaakt: katoen. Katoen is populair omdat het lucht doorlaat en daarmee ademend is. Het wordt daarom vaak toegepast om kleding en beddengoed van te maken.

Katoen is uniek op het gebied van sterkte, duurzaamheid en absorptie. Op het moment dat de sporen van was, eiwit e.d. verwijderd zijn blijft er een natuurlijk polymeer van zuivere cellulose over. Een katoenvezel is bestaat uit 20 tot 30 cellulose-lagen, om elkaar heen gedraaid. Op het moment dat een katoenbol open is, drogen de vezels tot lintvormige draden en zijn ze uitstekend te gebruiken om tot een fijn garen te spinnen. Van dit garen wordt vervolgens een stof gewoven.

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Wat is Egyptisch katoen

Er zijn meerdere katoensoorten, waaronder Egyptisch katoen. Wat is Egyptisch katoen en waarmee onderscheidt het zich van andere katoensoorten?

Egyptisch katoen onderscheidt zich duidelijk van andere soorten, wat komt door de extra lange vezels en de zuiverheid van het materiaal. Egyptisch katoen heeft een luxe imago en wordt gezien als het beste katoen ter wereld. Egyptisch katoen bestaat al 12.000 jaar en is een erg populaire katoensoort wereldwijd.

De kwaliteit van katoen wordt o.a. aangeduid met de “thread count” ( draadtelling). Echter kan Egyptisch katoen met een lagere draadtelling veel zachter aanvoelen dan een gewone katoen met een hogere draadtelling, wat te danken is aan de bijzonder hoge kwaliteit van Egyptisch katoen. Katoen kan te verkrijgen zijn in een perkaal- en satijnbinding. De binding zegt in principe weinig over de kwaliteit, maar het bepaalt wel hoe de stof aanvoelt.

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Wat betekent draaddichtheid (thread count) bij katoen?  

Draadtelling klinkt misschien als een term die puur gebruikt wordt om Egyptisch katoen luxer te laten klinken, maar niets is minder waar. Het is een wetenschappelijke term met een strikte en duidelijk standaard m.b.t. hoe draden worden geteld.

Dradentelling betekent in feite het aantal verweven draden per 2,5 cm2. Er dient zowel in de lengte als in de breedte geteld te worden. Dus 100 draden in de lengte en 100 draden in de breedte staat voor een thread count van 200.

Thread count is een populaire term geworden binnen de marketing. Het is een term om de kwaliteit en luxegraad van o.a. Egyptisch katoenen beddengoed, T-shirts en andere katoenen producten aan te geven. Hoe dichter de daaddichtheid, des te zachter en beter is de stof – en dus het product. 

Echter gaat deze waarde- en kwaliteitsbepaling niet oneindig door. Een dradentelling van 200TC is een mooie kwaliteit; 400TC is zachter, maar een draadtelling boven de 400 zoals 600TC, is het meest zacht. 

Om een idee te krijgen van welke draadtelling gepaard gaat met het type stof, kun je uitgaan van de volgende graadmeters. Een draadtelling van 150 – dus 75 in de breedte en 75 in de lengte- staat voor een katoensoort wat iets ruiger aanvoelt. We kunnen spreken van gemiddelde kwaliteit laken en beddengoed wanneer de draadtelling 180 is. Alles wat een draadtelling boven de 200 kent, wordt gezien als betere kwaliteit – een hoger segment.

Hoe zit het dan met draadtellingen van 800 of 1200? Sommige producenten claimen deze extreem hoge draadtelling te gebruiken, maar is dit eigenlijk wel mogelijk? Hoe kunnen er zo veel draden in 2,5 cm2 passen. Bestaan deze producten of is het een zaak van creatief rekenen en tellen?

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Met het oog op een vrije open markt en de vele concurrenten, raken producten enorm fanatiek in het berekenen van hun draadtelling en doen zij er alles aan om de thread count hoger uit te laten komen dan in werkelijkheid het geval is. Zo komt het voor dat sommige producenten niet alleen draden tellen, maar ook vezels tellen (ook wel plies genoemd wanneer we het over katoen hebben). Wat doet het tellen van vezels met de uitkomst van de ‘thread count’? Stel dat er 4 vezels gebruikt zijn om één draad te maken, dan wordt de draaddichtheid ineens  vier keer zo hoog. Hierdoor kunnen sommige producenten claimen producten met een draaddichtheid van 800 te verkopen, terwijl het in werkelijkheid gaat om een draaddichtheid van 200. Dit kan enorm misleidend zijn en het is dus ook belangrijk kritisch te zijn op het moment dat je overweegt producten aan te schaffen met een draaddichtheid van 800.

Om deze inconsistentie  tegen te gaan en om er achter te komen hoe het mogelijk is dat een bedrijf claimde lakens te verkopen met een draadtelling van 1200 draden, heeft een consumentenbond een onafhankelijk textiel laboratorium ingehuurd om uit te zoeken hoe deze stof nu echt precies in elkaar stak. Het laboratorium kwam tot een telling van 416 draden per inch (2,5 cm2). Dit is slechts één derde van het aantal draden dat het bedrijf claimde te hebben verwerkt in de lakens.

Echter is de draaddichtheid maar een onderdeel van de kwaliteitsbepaling en zegt het maar deels iets over in hoeverre jij van je volgende dutje zult genieten. Hoe zit het met de kwaliteit van de draden? Gaat het echt alleen om het aantal of zegt de kwaliteit van de draden ook iets over de zachtheid van je laken? 

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>
Bekijk Egyptisch katoen hoeslakens>

Draad kwantiteit of kwaliteit?

Een hoge draadtelling betekent niks op het moment dat de draden niet van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit van katoenen lakens hangt van verschillende factoren af, waaronder de kwaliteit van de vezels, de grootte van de garen, de afwerking, de draadtelling en opbouw.

Zo zal een stof met een draadtelling van 200 hoge kwaliteitsvezels beter aanvoelen dan een stof met een draadtelling van 400TC met slechte of gedraaide draden. De kwaliteit van de vezels is dus van enorm groot belang.

In de wereld van katoen is ook de lengte van een vezel van enorm groot belang. De vezellengte is een een belangrijke indicatie van de kwaliteit. Egyptisch katoen zijn de vezel langer dan in andere types katoen, waarmee de kwaliteit meteen een stuk beter is vergeleken met andere katoensoorten. Langere vezels zorgen voor een kwalitatief betere draad, wat de duurzaamheid en levensduur van het product waarborgt. Wanneer katoen van langere vezels is gemaakt, gaat het dus langer mee.

Waar Egyptisch katoen vroeger alleen in Egypte werd geteeld, wordt het nu over de hele wereld verbouwd. Echter blijft dit type katoen haar naam behouden dankzij de oorsprong van dit kwaliteitsproduct.

Tijdens het proces, genaamd kaarden, worden kleinere vezels verwijderd, waardoor langere vezels overblijven en de kwaliteit van ruwe katoen verbeterd wordt. Het kammen van katoen is een andere proces waarmee zelfs de kleinste vezels verwijderd worden. Na dit proces worden de overgebleven lange katoenvezels gesponnen tot draden en vervolgens verweven tot een stof.

De stof gaat vervolgens nog door twee processen heen. De stof wordt geschroeid, waarmee dons wordt weggebrand. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de stof gaat pluizen, waarmee de zacht- en gladheid kan verminderen. Ook wordt de stof nog bewerkt onder een hoge druk, om zo de sterkte te verbeteren en te zorgen dat het product makkelijker een kleuring opneemt.

Nu je meer weet over hoe de kwaliteit van katoen wordt bepaald, behoort te veel betalen voor katoenen producten - waarvan geclaimd wordt een onrealistisch hoge draadtelling te hebben - tot het verleden. Volgende keer dat je lakens uitkiest, kun je ervoor waken misleid te worden. Kies een laken met een draadtelling tussen de 200 en 400 en de kwaliteit van jouw laken is dik in orde. Het betalen van meer geld voor een hogere draadtelling is enkel geldverspilling.

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Hoe onderhoud je Egyptisch katoen

Nu je gezegend bent van een hemelzacht bed met luxe Egyptish katoenen lakens, is het zaak deze lakens heerlijk zacht te houden. Egyptisch katoen is hoe dan ook sterk en duurzaam, maar hoe zorg jij ervoor dat het heerlijk blijft aanvoelen? Gezond en lekker slapen begint bij goed onderhoud van je beddengoed. Hoe kun je je beddengoed het beste wassen, strijken, drogen en opbergen? Er zijn een aantal belangrijke zaken om in je achterhoofd te houden wanneer het op het onderhoud van je beddengoed aankomt.

Het wassen van Egyptisch katoen

Doorgaans zal je altijd de wasvoorschriften bij de verpakking van je nieuwste aankoop vinden en het is dan ook aan te raden deze voorschriften te volgen. Kun je deze niet meer vinden? Geen paniek, met deze tips zou het wassen van je katoenen lakens niet mis kunnen gaan.

Was je Egyptisch katoenen beddengoed de eerste keer met koud water. De drie wasbeurten die volgen dienen op 30 graden te zijn. Daarna zou wassen op 60 graden geen enkel probleem moeten zijn.

Houd bij het wassen van je beddengoed er rekening mee dat ritsen of knopen je lakens kunnen beschadigen. Het is dus raadzaam je beddengoed apart van je jassen, overhemden of andere zaken te wassen. Zo voorkom je dat het katoen beschadigd zal raken.

Gebruik geen chloor, bleekmiddel, wasverzachters of andere zaken die schade kunnen toebrengen aan het Egyptisch katoen. Deze chemicaliën kunnen de vezels blijvend aantasten.

Houd er rekening mee dat alle natuurlijk vezels, waaronder dus katoen en satijnkatoen, iets kunnen krimpen tijdens de eerste wasbeurt.

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Het drogen van je Egyptisch katoenen beddengoed

Katoen heeft doorgaans een kreuk. Deze kreuk is natuurlijk en komt tot stand doordat het materiaal niet beschikt over een kunstmatige elasticiteit, door bijvoorbeeld synthetische stoffen. Het natuurlijk laten drogen van het beddengoed is de beste optie om je lakens te laten drogen. Je kunt je laken bijvoorbeeld drogen aan de lijn buiten of bij minder goed weer kun je het binnen uithangen.

Let op dat wanneer je je beddengoed buiten uithangt, de kleur van je laken mogelijk wordt aantast door de zon. Heb je witte lakens? Dan is de zon geen probleem en kan deze er zelfs voor zorgen dat je lakens stralend wit blijven.

Zit het weer tegen en is binnen de lakens uithangen ook geen optie? Je kunt de wasdroger gebruiken om je lakens te drogen. Zet de droger wel op de laagste stand en haal je lakens, direct na afloop van het droogprogramma, uit de droger. Het is beter om je lakens uit de droger te halen op het moment dat deze nog enigszins vochtig zijn. Als Egyptisch katoen geheel droog is, wordt het lastiger de natuurlijke kreuk uit de stof te halen. Houd er rekening mee dat de levensduur van Egyptisch katoen korter zal zijn wanneer je ervoor kiest het in de droogtrommel te drogen.

Het strijken van katoen

Strijken van katoen is optioneel en hoeft zeker niet. Mocht je toch de voorkeur geven aan gestreken beddengoed, dan gelden de volgende voorschriften.

Strijk katoen op het moment dat het nog licht vochtig is. Zorg dat de onderkant van het strijkijzer schoon en glad is, om aantasting of beschadiging te voorkomen. Indien je een stroomstrijkijzer gebruikt, dient je ook te zorgen of te controleren of deze niet verontreinigd is door kalkafzetting. Dit kan namelijk bruine vlekken op het beddengoed veroorzaken.

Strijk het beddengoed net zo lang totdat het kreukvrij is, maar zorg er tevens voor dat het katoen licht vochtig blijft. Als alle kreukels zijn verdwenen, dan kan het uitgehangen worden totdat het volledig droog is.

Katoenen beddengoed opbergen

Voordat je dekbedovertrekken, kussenslopen en lakens opbergt, dien je deze netjes en strak op te vouwen. Leg je beddengoed in een droge koele kast of lade. Om te voorkomen dat katoen vergeelt, is het aan te raden planken te bedekken met zuurvrij vloeipapier. Voorkom het gebruik van plastic bij het opbergen van je beddengoed. De luchtcirculatie wordt namelijk afgebroken, wat schimmel als gevolg kan hebben. 

Bekijk Egyptisch katoen beddengoed>

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!