Menu
EUR
Energie management coach Iris: Research toont effect goed slapen op levenskwaliteit

Energie management coach Iris: Research toont effect goed slapen op levenskwaliteit

Door: Silk Heaven Reacties: 0

Iris van Ooyen, MBA, heeft de SWEET POWERTM methode ontwikkelt voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan, zo ook haar nieuwste boek Radiant: How to have all the energy you need to live a life you love . Iris begeleidt ook topatleten om optimaal te presteren. Zowel mentaal, fysiek als spiritueel. Ik ben benieuwd hoe zij over gezond slapen denkt. Want als je ergens energie van krijgt, is het wel goed slapen. Ontdek het in dit interview met 4 vragen aan Iris:

1. Welke effecten van goed slapen op werk, creativiteit en productiviteit ben jij tegengekomen in je research?

Iris: "Ik wist dat slaap belangrijk was maar ik was toch verbaasd hoeveel impact een gebrek aan nachtrust heeft op je productiviteit, creativiteit en de kwaliteit van je werk en leven. Een onderzoek gepubliceerd in Harvard Business Review laat duidelijk zien dat er een verband is tussen effectief leiderschap en voldoende slaap. Slaaptekort beperkt o.a. je vermogen om selectief te kunnen focussen."

Je hebt misschien wel eens gehoord dat slaaptekort een effect heeft op je visuele en motorische vaardigheden. Wat minder bekend is, is dat te weinig slaap een nog grotere impact heeft op mentale vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, redeneren, organiseren en plannen. De volgende keer dat je overweegt om ’s avonds laat een email te versturen, kun je beter wachten tot de ochtend omdat je dan fris en gefocust bent—maar bovendien leidt het vaak tot nieuwe inzichten.

2 Tips

  • Wil je tunnelvisie voorkomen en betere beslissingen nemen? Zorg dat je meer slaapt!
  • Wil je tot creatievere oplossingen komen? Doe een dutje. De kans is dan tweemaal zo groot dat je het probleem oplost dan wanneer je wakker blijft. Meer slaap is een van de makkelijkste en meest ontspannende manieren om je productiviteit te verhogen en optimaal te presteren.

Bekijk zijden zomerdekbedden >

2.Heb je een praktijk anekdote over slapen?

"Ja, waar ik meteen aan moet denken is aan het gebruik van essentiële oliën. Lavendelolie helpt je om te ontspannen zodat je makkelijker in slaap valt. Maar dan moet je wel opletten dat de juiste olie in de verdamper zit. Een aantal jaar geleden was mijn vriend ziek en ik had ter ondersteuning citroenolie in de verdamper in de slaapkamer gedaan. Dat was ik echter vergeten tegen de tijd dat ik de aromaverdamper zoals ik gewend was die avond aanzette. In plaats van de gebruikelijke ontspannende melange met lavendel en cederolie had ik citroen verspreid in de slaapkamer. Die avond lagen we tot diep in de nacht wakker: uitgeput maar te energiek om in slaap te vallen. Citroenolie is ideaal als je een nacht wilt doorhalen voor werk of studie maar niet als je verlangt naar nachtrust. Dan kun je het beter bij lavendelolie houden!"

Bekijk magnesium & lavendel olie in de outlet (op = op) >

3.Wat zijn de gevaren voor je gezondheid of werk bij slecht slapen?

"Het bijzondere is dat een gebrek aan nachtrust ook impact heeft op de mensen om je heen.

Ongetwijfeld geldt hetzelfde voor de interactie met je kinderen of partner. En uiteraard is gebrek aan vertrouwen niet ideaal als je een team aan het vormen bent of een nieuwe relatie wilt opbouwen.

Een andere belangrijke reden om voldoende te slapen is dat het helpt om burn-out te voorkomen. Gebrek aan slaap leidt tot meer stress waardoor je slechter slaapt. Dat wordt een vicieuze cirkel. Uiteraard zijn er nog veel meer negatieve effecten op je gezondheid als goede nachtrust uitblijft zoals vermindering van je weerstand. Voldoende redenen om vanavond op tijd naar bed te gaan."

4.Welke persoonlijke tips heb je om beter te slapen?

-"Kijk geen TV in het uur voor je naar bed gaat en probeer na het avondeten niet meer op je computer of tablet te werken. Overweeg in plaats daarvan een wandeling, warm bad, meditatie of lees een boek.

-Als je gedachten blijven malen dan adviseer ik om jezelf goed te aarden voordat je gaat slapen. Aarden is een manier om je focus te verleggen van je hoofd naar de rest van je lichaam.e kunt daarvoor een speciale aardingsoefening doen of anders je voeten plat op de vloer zetten, een hand op je buik leggen en bewust je ademhaling verleggen van je borst naar je buik. Aarden helpt om je hoofd rustiger te maken en daardoor val je niet alleen makkelijker in slaap maar is de kans groter dat je ook doorslaapt.

-Zorg dat je slaapkamer dagelijks gelucht wordt. Voldoende zuurstof verbetert de kwaliteit van je nachtrust.

- Het is de moeite om te checken of je matras misschien aan vervanging toe is.
Daarbij sluit ik aan: een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee, een hoofdkussen 4 jaar. Een dekbed vervang je zodra je last krijgt van te warm of te koud. Tot 10 jaar gaat een moerbei zijden dekbed mee, zonder daar garanties over te geven is dat wel de termijn waaraan je mag denken. Andere materialen dekbedden slijten meestal eerder."

Bekijk zijden dekbedden >

Dankjewel Iris, voor het interessante interview! Heel veel succes met je nieuwste boek.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!