Menu
EUR
Hoe was je zijden beddengoed?

Hoe was je zijden beddengoed?

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Gefeliciteerd! Je bent trotse eigenaar van je eerste zijden kussensloop, beddengoed, hoeslaken of misschien wel nachtmode. Het is veilig om te stellen dat de ervaring met zijden beddengoed je leven gaat veranderen. Of in ieder geval je slaap;)

Er is namelijk geen enkele stof met zoveel positieve, natuurlijke eigenschappen en laten we vooral niet vergeten dat het heerlijk comfortabel slaapt. Maar net zoals met al het beddengoed, moet ook je zijden beddengoed goed onderhouden worden. Regelmatig wassen hoort hierbij, maar hoe doe je dit het beste?

 

Makkelijk te onderhouden


Zijde is relatief makkelijk te onderhouden, maar je moet wel weten hoe. Even op 60 graden wassen, in de droger, strijken en opvouwen is helaas niet de bedoeling als je zijde in een zo goed mogelijke conditie wil houden. We gaan er ook vanuit dat je zolang mogelijk plezier wil hebben van je aankoop en van de positieve effecten van je beddengoed. Om deze reden hebben we de voornaamste was- en onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.

 

Hoe was je zijden beddengoed?

 

1)Het programma

Zijde was je op het handwas of wolprogramma op 30 graden celcius. Heter wassen is niet nodig, omdat zijde antibacterieel is en niet geschikt is voor huisstofmijten om in te leven. Centrifugeren doe je kort. Op maximaal 400 toeren.

Bekijk zijden kussenslopen

2)Wasmiddel

Om te beginnen is het heel belangrijk om een wasmiddel zonder bleek en zonder optische witmakers te gebruiken. Er moet op de fles staan dat het geschikt is voor zijde. Het liefste Tenestar of Neutral (in de supermarkt te koop). Als je gekleurd zijden beddengoed hebt gekocht, dan moet je er rekening mee houden dat rode en donkerdere kleuren een beetje kunnen afgeven. Het is daarom wijselijk om ze te wassen voordat je te gebruikt. Gebruik een scheutje 'schoonmaakazijn' (witte azijn)  bij iedere laatste spoeling om de kleur te binden. Zie je geen kleur meer in het water? Dan kan je het beddengoed gebruiken.

 

3)Drogen

Hang je zijden beddengoed altijd goed uit. Trek het een beetje in vorm voordat je het beddengoed te drogen hangt aan de lucht. Je kan je zijden kussensloop, hoeslaken of kleding beter niet drogen op de verwarming en in de zon. Ook is het beter om zijde niet in de droger te doen. Als je dit wel doet is je beddengoed niet direct verpest, maar het zorgt ervoor dat het minder lang meegaat. Wil je je kussensloop, hoeslaken, overtrek of kleding strijken? Doe dit dan op een lauwe temperatuur of zet het strijkijzer op de zijde stand. Strijk zijde als het nog een beetje vochtig is, aan de binnenkant. Je kan stoom (op lage temperatuur) gebruiken.

 

Eerste hulp bij vlekken in je zijden beddengoed

Was je zijden kussensloop op tijd. Mensen zweten het meest langs het hoofd, dus laat het niet te vies worden. Vlekken haal je het beste uit je zijden goed door ze in te smeren met vloeibaar zijdewasmiddel. Na tien minuten intrekken kan je het wassen. Het beste met voor- en hoofdwasprogramma in de wasmachine. En dus niet met de handwas. Bloedvlekken verwijder je altijd het beste door het meteen met koud water af te spoelen. Gebruik nooit zomaar een vlekkenmiddel zonder te hebben gekeken of dit geschikt is voor zijde! 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!