Menu
EUR
5 Voorjaarsschoonmaak tips voor je beddengoed & slaapkamer

5 Voorjaarsschoonmaak tips voor je beddengoed & slaapkamer

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Het voorjaar begint te komen. Met soms herfstachtige tintjes en ook mooie lentedagen. De dagen worden langer. En zolang het weer in de ochtend nog koud en typisch Hollands is: kunnen we toch net zo goed beginnen met de grote voorjaarsschoonmaak (als je daar zin in hebt). Wat kan je zoal doen om je beddengoed een opfrisbeurt te geven?

Soppen, boenen, de kastjes leeg en de vriezer ontdooien. Er is een rits aan klusjes waar velen zo voor het begin van het voorjaar mee aan de slag gaan. Zodat je fris en fruitig de zomer ingaat. Heerlijk, zeggen liefhebbers! En een opgeruimd huis, is een opgeruimde geest. Echter is er één huishoudelijk aspect waar nog wel eens overheen gekeken wordt:

Je bed en beddengoed! Hoe geef je deze een passende opfrisbeurt?

 

Nu bestaat je beddengoed uit meerdere componenten. De hoeslakens, het dekbedovertrek en de kussensloop, hoofdkussen en het dekbed. Bedtextiel was je regelmatig. Echter is het verstandig om het matras, dekbed en kussen ook zo nu en dan op te frissen. Nu is het ene dekbed, het andere niet en tevens het kussen en matras kunnen niet zomaar in de wasmachine worden gestopt. Daarom een lijstje met handige tips voor de voorjaarsschoonmaak van je slaapkamer.

Hier zijn de tips voor een frisse slaapkamer en beddengoed. Succes!

1. Je matras

Het matras wordt nog te vaak overgeslagen qua reinigingsbeurten. Een goed onderhoud kan de levensduur van je matras verlengen. Ook is het beter voor de gezondheid om deze, periodiek, te voorzien van een stofzuigbeurt om huisstofmijten, huidschilfers en dergelijke te verwijderen. Nog beter is om de huisstofmijten geen kans te geven en bovendien je matras te beschermen tegen de gemiddeld 1200 liter vocht dat er in 10 jaar tijd in komt: gebruik na deze opfrisbuurt van het matras, een matrasbeschermer.

Een matrasbeschermer voorkomt dat er vocht en huidschilfers, voeding voor huisstofmijten, in je matras komen. Binnen 5 weken zijn deze bijna onzichtbare beestjes verdwenen! Zodat ze ook geen risico vormen voor allergie met loopneus, dichte neus en rode ogen als belangrijkste kenmerken.

Bovendien gaat je matras langer mee als je het beschermd tegen vocht en transpiratie.

Voor de ‘grote schoonmaak’ is het een idee om de tijk (hoes) van het matras te halen en deze te reinigen. Let echter op: sommige tijken kunnen slechts gewassen worden door middel van chemische reiniging. Raadpleeg dus altijd het waslabel, of desnoods de fabrikant van het matras.

Bekijk ademende matrasbeschermers >

 

2. Het kussen

Tevens een onderdeel van het beddengoed wat nog wel eens over het ‘hoofd’ wordt gezien: je hoofdkussen.  Dat, terwijl een hoofdkussen over het algemeen redelijk makkelijk te reinigen is. Kussens van dons, wol, synthetisch materiaal en zelfs schuim, kunnen gemakkelijk gewassen worden. Een zijden hoofdkussen is volledig onderhoudsvrij. 

Lees voor het wassen altijd even het waslabel en volg dat op en spoel nog na om zeepresten te verwijderen. Voor het drogen van het kussen doe je het zo snel mogelijk in de droger, mits dat is toegestaan of droogt het liggend aan de lucht. Let op: een kussen van schuim moet aan de waslijn. Het schuim kan namelijk smelten in de droger.

Hoe oud is jouw hoofdkussen? 
Er zitten liters vocht en massa's huisstofmijten in elk hoofdkussen of matras. Gemiddeld gaat een hoofdkussen 4 jaar mee en dan is het toe aan vervanging.  Je kan ook door teveel huisstofmijten op latere leeftijd nog een huisstofmijt allergie krijgen. Wees voorzichtig ermee.

Bekijk anti allergische hoofdkussens >

Hoe is het met de hygiëne?
Niet alleen is de puur natuurlijke zijde van het originele Silk Heaven 100% zijden kussensloop goed voor je huid, lief voor je haren, anti klit, anti transpiratie en anti pluis. het houdt je kapsel ook langer in model en helpt gespleten haarpunten te voorkomen. Bovendien is een zijden kussensloop heel hygiënisch: er kunnen geen huisstofmijten doorheen. 
Een zijden kussensloop is dus ook ideaal om mee te nemen op vakantie of een weekendje weg. Lekker fris over het hotelkussen heen:)

Heb je nog geen originele Slk Heaven 100% zijden kussensloop of is het aan vervanging toe? Bij bestelling vanaf 2 stuks/ totaalbedrag vanaf 50 euro zijn de verzendkosten al gratis.  Dan kan je denken aan 1 zijden kussensloop plus zijdewasmiddel bijvoorbeeld.

Shop mijn zijden kussensloop>

3.Het dekbed

Gelukkig kan je jouw dekbed redelijk goed onderhouden door deze met enige regelmaat lekker te laten luchten. Echter is het, in het geval van sommige materialen, noodzakelijk om deze één keer in de zoveel tijd te voorzien van een wasbeurt. Hoe (en of) je jouw dekbed kan wassen hangt af van het materiaal waar deze uit bestaat. Een zijden dekbed is geheel onderhoudsvrij!

Bekijken zijden dekbedden >
Bekijk bamboe dekbedden >
Zin in een nieuw dekbedovertrek >


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!