Menu
EUR
Darmen en slapeloosheid

Darmen en slapeloosheid

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Slapeloosheid door piekeren, een te drukke dag, aan je to do lijst blijven denken of een te dik of te dun dekbed is redelijk bekend inmiddels. Wist je dat je darmen ook een oorzaak kunnen zijn van slapeloosheid? Ontdek hier hoe je ontdekt of jij dit probleem hebt en wat je eraan kan doen.

Oorzaken slapeloosheid door darmen

Lekker slapen wordt vooral door 2 hormonen bepaald: melatonine en serotonine, vertelt Floris Wouterson in zijn boek over slapen. De dikke darm is voor tachtig procent verantwoordelijk voor de aanmaak van deze stofjes.  Is de bekende darmflora uit balans dan ben je eigenlijk meteen dubbel de pineut: met slecht slapen. En wie meer op onze website leest; goed slapen is de basis van je gezondheid.

Bekijk slaapmaskers voor verduistering en optimale melatonine aanmaak >

Als het wakker liggen of slecht doorslapen aan de darmen ligt, dan komt dat door voedselallergieën of darmklachten volgens darmklachten.nl. Een te hoog histamine gehalte kan de oorzaak zijn van niet in slaap kunnen vallen. Histamine kun je testen. Ga dan naar je huisarts.  Dat stofje in je lijf is hoog als je allergisch bent. En bij een darmprobleem kan er ook onnodig veel histamine aangemaakt worden.

Een opgeblazen gevoel ligt niet zo lekker. En volgens Duitse en Zweedse onderzoekers zou slecht slapen het microbioom van de darmen veranderen. Het is eigenlijk een cirkel: als je slecht slaapt, lijkt het nadelig te zijn voor je darmen. En dat geeft dan weer kans op meer slapeloosheid. Er is nog volop onderzoek gaande.

Eten in de avond of net voor je slaap, lijkt in ieder geval geen goede optie. Je darmen zijn dan nog volop actief als je wil slapen. Rond 22.30 uur stoppen de darmen min of meer met werken. Geef ze wat rust, net als je hele lijf.


Hoe slapeloosheid te behandelen bij darmklachten? 9 Tips

Natuurlijk behandel je de onderliggende aandoening, als die er is. Dat kan een prikkelbare darm syndroom zijn bijvoorbeeld. Dan is er met een dieet al veel aan te doen.  Daarnaast zijn er praktische tips die je gemakkelijk zelf kunt doen. Om bijvoorbeeld de histamine zo laag mogelijk te houden. Door voeding met hoog histamine waardes te vermijden.

1-Nog maar een keer herhalen: 2 uur voordat je gaat slapen, geen schermtijd meer helpt

2-'s Avonds rustig wandelen of mediteren of yoga kalmeren de geest

3-Laat deze voeding staan: chocolade, oude kaas, noten, cafeïne en rode wijn

4-Kies voor een anti allergisch dekbed en kussen zoals zijde. Een zijden kussensloop om een ander materiaal hoofdkussen is ook goed tegen huisstofmijten

5-Was je dekbedovertrek en nachtkleding met een geurloos wasmiddel

6-Melatonine kan door een arts worden voorgeschreven. Niet alleen omdat de dosis bij de drogist niet sterk genoeg is, er zijn ook bijwerkingen van melatonine. Ook het tijdstip en hoe lang het gebruikt mag worden speelt een rol dat best door een arts bepaald kan worden. Valeriaan kan ook helpen om slapeloosheid te verminderen

7-Een combinatie van calcium (600 mg) en magnesium (400 mg) ‘s avonds kan ook helpen om beter te slapen


Shop mijn magnesium olie Sleep & Relax >

8-Floris Wouterson beveelt een Slaapdetox aan: 6 of 7 dagen detox met een pakket met poeders en vervangende maaltijden. Of dat werkt is niet bewezen. Er wordt veel beloofd aan verbetering van de slaap en het microbioom van de darmen. Als je meer wilt weten, kun je kijken bij de bronnen onderin dit bericht

9-Stress heeft veel invloed op de darmen. En op je slaap. Een inkoppertje:)

Bekijk ook 5 Feiten over slaapstoornissen en slaaptekort >
Bekijk het meest geliefde zijden dekbed >

 

Bronnen:
https://www.darmklachten.nl/symptomen/slapeloosheid-bij-darmklachten
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.overvoedingengezondheid.nl/ga-je-met-de-slaapdetox-beter-slapen


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!