Menu
EUR
De geschiedenis van zijde

De geschiedenis van zijde

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

De ontdekking van zijde

De zijdedraad is per toeval ontdekt door een vrouw uit China, zo gaat het verhaal. Deze vrouw was de vrouw van de derde keizer van China, Huang Di.  Toen de vrouw thee dronk in de paleistuin onder een moerbeiboom, belandde er een cocon in haar thee. Een cocon van de zijderups. Verbazing ontstond toen deze cocon ontrafelde en transformeerde in een lange dunne draad. De draad was zo mooi en krachtig. Een parel voor het oog. De vrouw verzamelde vervolgens duizend cocons om meer draad te winnen.  Van de draden liet zij een gewaad voor de keizer maken. Op deze manier werd de zijdedraad ontdekt en kwam de stof zijde tot stand.


Door de jaren heen

De productie van de stof begon 2700 v.C., wat is opgemaakt uit de teksten van de Chinese filosoof Confucius. Echter zijn er archeologische opgravingen gedaan die anders doen geloven. Er wordt ingeschat dat de Chinezen zo’n 5000 jaar geleden zijn begonnen met de zijdeteelt in kwekerijen.


Door de exclusiviteit van de stof destijds, kon alleen de Keizer het zich veroorloven. Andere hoogwaardigheidsbekleders volgenden als snel en begonnen zich in zijde te hullen. De hoge waarde van de stof zorgde ervoor dat het ook gebruikt werd als betaalmiddel.


Zijde werd in de tweede eeuw v.C, voor het eerst geëxporteerd, via de zogeheten “zijde route”. Voor bijna 2500 jaar is de productie van de stof geheim gebleven in China. De manier van produceren werd echter bekend in de vijfde eeuw in Khotan. Het verhaal gaat dat dit is gebeurd nadat een uitgehuwelijkte prinses cocons en zaad meesmokkelde in haar hoofddoek.


Het geheim wat betreft de productietechnieken verspreidde 700 jaar later verder uit over de wereld. In Frankrijk en Italië startte de belangrijke producten van Europa laat in de 15e eeuw. In Londen werd er een zijdeweverij gestart in 1620.

Zijde is nog steeds een luxe en exclusieve stof, maar nu gelukkig betaalbaar voor meer mensen dan vroeger. Wil je je ook in zijde hullen? Kijk eens naar deze originele Silk Heaven 100% zijden kussenslopen, slapen in de zevende hemel >


Gebruik je zelf zijde producten? Wat zijn jouw ervaringen? Heb je nog een aanvulling op dit artikel? Deel het met ons in een reactie!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!