Menu
EUR
Zijde of dons  dekbed kopen? Het verschil

Zijde of dons dekbed kopen? Het verschil

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Een zijden of donzen dekbed kopen?

Dons is een veelgebruikt en zeer bekend materiaal om dekbedden van te maken. Een donzen dekbed verschilt echter op meerdere gebieden, sterk met een dekbed van zijde. Zo is zijde geschikt bij allergieën en zijn er op het gebied van slaapcomfort meerdere voor- en nadelen bij het gebruik van dons.

Wil je een donzen dekbed kopen, of ben je gewoon nieuwsgierig naar de voordelen van zijde ten opzichte van dons? Lees dan snel verder, want we laten je graag lezen waarin zijde zich precies onderscheidt.

1. Warmte regulatie, vocht regulatie

Dons: Dons biedt een soort van ‘stuwende warmte’. Dit wil zeggen dat je het snel warm krijgt onder een donzen dekbed en ook warm blijft. Dit is onaangenaam voor mensen die het te snel, té warm krijgen en bij klachten zoals; nachtzweten.

Zijde: Zijde heeft temperatuur regulerende eigenschappen. De stof past zich als het ware aan de lichaamstemperatuur. Zo voelt de stof aangenaam koel bij warmte en heerlijk warm bij kou. Tevens blijft zijde langer droog. Ook bij nachtelijke transpiratie. Dit maakt zijde geschikt voor iedereen! Ook als je het niet persé te warm, of te koud krijgt tijdens het slapen.

 

2. Dikte

Dons: Een dons dekbed heeft veel volume. Het kan wel 10 of 15cm dik zijn. Een donzen dekbed wordt dus, bij een comfortabel vulgewicht om de juiste warmte-isolatie te verkrijgen, al snel heel dik. Dat kan fijn fluffy aanvoelen. Echter zal dons doorgaan met verwarmen tijdens de nacht. Ook al is het warm genoeg. Dan krijg je wat wij vaak horen "ik word s'nachts wakker van de hitte. Dan sla ik het dekbed van me af voor verkoeling".

Zijde: Zijde is lichter gevuld: Het heeft weinig dikte nodig om voldoende warmte te geven. Zo blijft het dekbed dunner, lekker licht gewicht valt het soepel om het lichaam. Het volgt de contouren van het lijf, als een 2e huid. De geringe dikte in cm's doet niet af aan de warmte die het zijden dekbed biedt. Wist je overigens dat bij Silk Heaven zijde dekbedden worden verkocht met verschillende vulgewichten? Er zijn zomerdekbedden, dekbedden voor het hele jaar en winterdekbedden.  Klik hier voor meer informatie over "Welke dikte is geschikt voor mij"?

 

3. Gezondheid: goed slapen en energiek opstaan

Dons: Dons trekt stof aan. Het kan niet gewassen worden op een hoge temperatuur. Dit maakt een donzen dekbed gevoelig voor huisstofmijt, wat deze minder geschikt maakt voor mensen met astma en luchtwegklachten.  Sommige dons dekbedden zijn behandeld met Nomite en daardoor wel geschikt bij huisstofmijt allergie. Deze Nomite behandeling is echter een chemisch proces. Zijde is van nature hypo allergeen.

Zijde: Wanneer je last hebt van klachten zoals nachtzweten, allergieën, reuma of MS of simpel heerlijk gezond en luxe wil slapen zonder woelen, dan is een zijden dekbed kopen sterk aan te raden. Huisstofmijten hebben geen kans van overleven in een zijden dekbed: zijde is als een woestijn voor hen, ze vinden er geen voedsel in.

Bij klachten zoals nachtzweten is zijde ook zeer geschikt (lees voordeel 1). Al met al biedt dit extra comfort wat de nachtrust ten goede zal komen.

De gladde structuur van een zijden dekbedovertrek, kussensloop of hoeslaken is mild voor de huid en de stof is tevens hypo allergeen. Deze fijne sensatie is bovendien heilzaam bij psoriasis, eczeem en gevoelige huid. Zijden kussenslopen worden niet voor niets door dermatologen en kappers aangeraden. 
En een goede nachtrust? Dat betekent een goede gezondheid! Heel belangrijk. Goed slapen en energiek weer opstaan! Het begint bij het voor-jou-juiste beddengoed. 

 

4. Het productie proces

Dons: Alvorens dons geschikt is voor een dekbed. Moet het gewassen worden op hoge temperatuur en zeep. Bij eendendons komen hier zelfs chemische hulpmiddelen aan te pas.

Zijde: Zijde vezels wordt gewassen met heet water en heeft geen zeep, of chemische toepassingen nodig bij de productie. Zijde heeft een ecologisch productieproces. Zijde wordt daarom ook een eco product genoemd. Het vraagt slechts wat warm water om de zijde vezels voor de vulling van zijden dekbedden te producerenWat vind jij belangrijke punten voor een dekbed bij het dekbed kopen? Laat deze achter in een reactie!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!