Menu
EUR
Hoe vies is jouw bed? – Vervang je dekbed

Hoe vies is jouw bed? – Vervang je dekbed

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Is het tijd om je dekbed te vervangen?
 

Hoe vaak was jij jouw beddengoed? We hebben het niet alleen over je dekbedovertrek, kussensloop en laken, maar ook over je kussen, dekbed en matras. We kunnen nog zo trouw elke week onze overtrek, lakens en kussensloop wassen, maar is ons beddengoed niet aan vervanging toe? Het blijkt dat miljoenen mensen wel een jaar langer gebruik maken van het hoofdkussen en tot wel twee jaar langer van het dekbed dan aanbevolen.


Deze conclusie komt voort uit een Brits onderzoek waarin 2200 mannen en vrouwen van 18+ zijn gepeild. Ruim 80% heeft eigenlijk niet echt een idee van hoe vaak een kussen of dekbed vervangen dient te worden.

Het wassen van een zijden dekbed is overbodig. Het vergt geen onderhoud, behalve af en toe buiten luchten, uit de zon. Zijden dekbedden trekken geen stof aan, zijn anti statisch en er leven geen huisstofmijten in. Het wassen van een dekbed van welk materiaal dan ook, laat het sneller slijten.  Met een zijden dekbed zit je dus altijd hygiënisch goed!


Hoe vaak dient een dekbed en kussen vervangen te worden?

Een kussen heeft een andere levensduur dan een dekbed. Over het algemeen dienst:

 • Een hoofdkussen na 2 jaar vervangen te worden

 • Een dekbed heeft een langere levensduur en zou na vijf jaar plaats moeten maken voor een nieuw exemplaar. Zijden dekbedden kunnen wel 10 jaar meegaan

 • Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen in Engeland gemiddeld 3,2 jaar lang gebruik maken van hun hoofdkussen, wat dus ruim 1 jaar te lang is. Van een dekbed wordt gemiddeld 7,6 jaar gebruik gemaakt, wat ruim 2,5 jaar te lang is. Een zijden dekbed kan 10 jaar meegaan.


Gezondheidsrisico’s

Door te lang op eenzelfde hoofdkussen te blijven liggen, riskeert men nekklachten. Het kussen biedt na twee jaar niet voldoende steun meer aan het hoofd. Na al die jaren kan er flink wat huisstofmijt in het dekbed zijn gaan zitten. Vooral voor mensen met een huisstofmijtallergie kan dit een groot probleem vormen. Daarbij kunnen enkele soorten huisstofmijt ziekten veroorzaken bij mens en dier. In zijde kunnen van nature geen huisstofmijten leven: het is er als een woestijn voor hen. Ze vinden er geen voedsel in. 

Oplossing: matrasbeschemer
In 1 matras komt in 10 jaar tijd gemiddeld 1200 liter (transpiratie)vocht terecht. Dat zorgt voor slijtage, vocht en is een voedingsbodem voor huisstofmijten.  De oplossing daarvoor is eenvoudig: gebruik een matrasbeschermer. Liefst een die ventileert, niet kraakt. Bijvoorbeeld het Tencel matrasbeschermer-hoeslaken-in-1.


Waarom vervangen mensen niet eerder hun dekbed?

57& Van de ondervraagden geeft aan alleen het beddengoed te vervangen wanneer:

 • dit écht nodig is en het dekbed “op” is
 • ook zijn er mensen die pas op het vervangen overgaan wanneer het beddengoed niet meer prettig ligt
 • het blijkt dat voor 21% van de mensen ook het financiële plaatje meespeelt. Slecht slapen kost je echter je energie, je concentratie, je prestaties op je werk. Het is in onze ogen de moeite waard om goed te slapen: de basis van je gezondheid


Ben jij toe aan nieuw beddengoed? Vergelijk zijde en dons

Overweeg dan eens een dekbed van zijde: Zijde is:

 • anti allergisch
 • anti statisch
 • hypo allergeen – huisstofmijt heeft geen overlevingskans
 • Daarbij slaapt het heerlijk zacht en luxe
 • Het is vocht- en warmte regulerend


Op deze pagina kan je rustig lezen wat de verschillen zijn tussen een dons dekbed en een van zijde: https://www.zijdendekbed.nl/over-zijde/vergelijk-zijde-en-dons/ 

Wil je alles weten over een zijden dekbed?

Dan is dit gratis e-book wat voor jou:

Hoe vaak vervang jij je beddengoed? Wat is voor jouw de voornaamste beweegreden om tot vervanging over te gaan? Deel het met ons in een reactie!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!