Menu
EUR
Met welke voeding kan je beter slapen? 13 Tips

Met welke voeding kan je beter slapen? 13 Tips

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Wat je eet, heeft invloed op jouw slaap. Als je zou weten met welke voedingsmiddelen je beter zou slapen, zou je ze gebruiken? En als je zou weten welke voedingsmiddelen jouw slaap zouden verkorten, zou je ze vermijden? Nu heb je de gelegenheid om te lezen welke voedingsmiddelen je helpen om wakker te blijven en welke je een rustige slaap verzekeren.

Slapen na het eten

We maken graag grappen over het feit dat we na een uitgebreide maaltijd graag een dutje doen, maar daar zit een kern van waarheid in. Er zijn daadwerkelijk voedingsmiddelen, die je helpen om te slapen en voeding die je op hun beurt wakker houden. Als je last hebt van slapeloosheid, kan je beter zorgvuldig je voeding kiezen.

Sommige etenswaren en dranken hebben een rustgevende werking op de hersenen, terwijl andere ze op meer activiteit voorbereiden. Gevogelte bijvoorbeeld is een voedingsmiddel dat de slaap bevordert, doordat dit het amionzuur triptofaan bevat, dat het lichaam voor de productie van serotinine nodig heeft. Serotinine kalmeert de hersenen en bevordert de slaap. Jouw lichaam heeft triptofaan nodig om serotonine en melatonine te kunnen vormen, welke beide aan een rustige slaap bijdragen.
Als je triptofaan-rijke voedingsmiddelen met koolhydraten combineert, helpt dat jouw lichaam deze op te nemen en zodoende beter te slapen. Een regelmatig, kwalitatief hoogstaand eiwitten-dieet kan je wakker houden als het niet met koolhydraten gecombineerd wordt. Eiwitten bevatten tyrosine, dat je wakker maakt!

1.Probeer eiwitten en koolhydraten zò te combineren dat jouw lichaam overdag actief is

Eet 's ochtends en 's middags maaltijden met een hoog eiwitgehalte en 's avonds juist meer koolhydraten.
Men kan triptofaan niet uitsluiten, omdat een maaltijd die uitsluitend uit koolhydraten bestaat, zijn taak niet vervult en je daardoor alsnog wakker houdt. Als je aan jouw diner een beetje calcium toevoegt, is dat nog beter voor het lichaam, aangezien calcium de hersenen helpt triptofaan te verwerken.
Volwaardige maaltijden kunnen groenten met vlees of gevogelte bevatten, of bonen, chili of noedels met kaas. Houd echter altijd in gedachten dat wanneer je met de maaltijden overdrijft en teveel eet, dit kan leiden tot een slechte nachtrust. Jouw spijsverteringsstelsel zal dan namelijk te veel of te lang werken. Eet dus niet te veel.

Als je triptofaan eet, zullen de gevolgen voor de slaap niet onmiddellijk herkenbaar zijn. Het duurt ongeveer 45 minuten tot een uur voordat je zich moe zult voelen, eet je daarom vroeg in de avond. Zuivelproducten bevatten triptofaan, dat als zogenaamde "uitnodiging" voor de slaap geldt.
Naast triptofaan zijn er ook andere voedingsmiddelen waarmee je rekening moet houden met betrekking tot jouw slaap, zoals bijvoorbeeld cafeïne. Cafeïne zit in veel producten - ook in medicijnen tegen verkoudheid. Het stimuleert jouw zenuwstelsel en houdt je wakker, ook als je dat niet wilt.
Als je een voedingsdagboek bijhoudt, kan je zien welke effecten jouw avondmaaltijden hebben op jouw slaap. Als je ziet dat je door sommige voeding 's nachts wakker bent, kunt je proberen om deze in vroegere maaltijden te nemen en de avond te reserveren voor maaltijden die slaapvriendelijker zijn.

2.Overzicht voedingsmiddelen, goed om te slapen

warme melk
zuivelproducten
bonen
kip
eieren
hazelnoten
pinda's
linzen
vlees
rijst
soja
zeevruchten
sesamzaad
zonnebloempitten
volkorenproducten
Kruidenthee zoals kamille
Avondmaaltijd met meer koolhydraten, lunch en ontbijt met meer eiwitten

3.Overzicht voedingsmiddelen, nadelig voor de slaap

Cafeïne/ koffie
Te veel eten
Te laat eten: vlak voor het slapen gaan
Koolhydraten met toevoegde suikers Suiker
Te lege maag
Cola
Cafeïne vrije koffie
Zwarte thee
Medicijnen met cafeïne
Alcohol
Eiwitrijke voeding voor het slapen gaan
Roken voor het slapen gaan

4.Gebruik koolhydraten

Voedsel dat met koolhydraten verrijkt is, vult de slaap bevorderende werking van zuivel aan, doordat door koolhydraten het triptofaan-niveau in het bloed stijgt. Zo kunnen snacks in de avonduren, zoals een bakje havervlokken met melk, yoghurt en crackers of een broodje kaas je een betere slaap bezorgen. Vermijdt je koolhydraten die voornamelijk suikers bevatten.

5.Een kleine hap voor het slapen

Als je last hebt van slapeloosheid, zal een kleine hoeveelheid voedsel in de maag je helpen in slaap te vallen. Maar zie dit niet als uitnodiging voor een uitgebreid diner. Deze maaltijden moeten klein zijn.

6.Vermijd je hamburgers en friet

Als je een extra reden voor het vermijden van vettig eten nodig hebt: Uit onderzoek blijkt dat hoe meer vet we overdag eten, des te kleiner de kans is dat we 's avonds rustig en diep slapen.

7.Let je op verborgen cafeïne

Het is niets nieuws, dat een klein kopje koffie jouw rustige slaap bederft. Ook bewerkte cafeïne kan slapeloosheid veroorzaken. Daarbij mogen we minder cafeïnerijke bronnen niet vergeten, zoals chocolade, cola, thee of cafeïnevrije koffie. Vermijd dagelijks al in de middag elk vorm van cafeïne bevattende voedingsmiddelen om een betere slaap te krijgen.

8.Geneesmiddelen: er kan cafeïne in zitten

Sommige voorgeschreven geneesmiddelen bevatten cafeïne, onder andere pijnstillers, dieetpillen en diureticum. Deze en soortgelijke medicijnen kunnen ook meer cafeïne dan een kop koffie bevatten. Lees in de bijsluiter welke ingrediënten het medicijn bevat, want zulke tabletten kunnen slapeloosheid veroorzaken.

9.Laat je het glas wijn voor het slapengaan achterwege

Het glaasje alcohol voor het slapengaan: het gebruik van alcohol voor de nachtrust kan je weliswaar vroeg in slaap laten vallen, waar je van kunt genieten. Alcohol kan echter ook veroorzaken: vaak wakker worden, een minder rustige slaap hebben, hoofdpijn, nachtzweten en nachtmerries. Als je voor het slapengaan alcohol nuttigt, compenseer dan elk glas met een glas water, waardoor je het alcoholeffect vermindert.

10.Let op gekruide, zware maaltijden

Liggen met een volle maag veroorzaakt een onaangenaam gevoel, omdat dit de spijsvertering vertraagt. Het eten van sterk gekruide maaltijden voor het slapengaan kan een maagzweer veroorzaken. Zorg ervoor dat je de zware maaltijd ten minste 5 uur voor de slaap nuttigt.

11.Beperkt je het gebruik van eiwitten voor het slapengaan

Het belangrijkste onderdeel van onze dagelijkse voeding is een slechte keuze voor het slapen: Eiwitrijke voeding is moeilijker te verteren. Zie dus liever af van een eiwitrijke avondmaaltijd en neem liever een kop warme melk. Of een van de andere voedingsmiddelen uit de lijst van slaap bevorderende voeding. Of andere levensmiddelen, die je een rustige slaap zullen bezorgen. Dit is dus de reden van de uitdrukking: "Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een zwerver".

12.Drink minder na 20.00 uur

Voldoende drinken gedurende de dag is heel belangrijk voor jouw lichaam. Beperk het toch voor het slapengaan, want als je een paar keer naar het toilet moet, verstoort het jouw slaap nog meer. De Gezondheidsraad geeft als richtlijn: 70% Van alle vocht die je binnenkrijgt op een dag moet uit dranken komen. Dat is ongeveer 1,5 liter vocht per dag. De rest van het vocht komt uit wat je eet. Natuurlijk is de hoeveelheid water die je per dag nodig hebt, afhankelijk van jouw leeftijd en inspanning. Vrouwen die borstvoeding geven, moeten bijvoorbeeld meer drinken.

13.Niet roken

Nicotine heeft een stimulerend effect dat een vergelijkbare invloed op lichaam heeft als cafeïne. Vermijdt het roken voor het slapengaan, omdat dit je uit slaap kan houden.

Wat is jouw tip om goed te slapen? Deel het hier. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!