Menu
EUR
Rustig slapen? Dit doet je lichaam allemaal terwijl je slaapt

Rustig slapen? Dit doet je lichaam allemaal terwijl je slaapt

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Als je slaapt, dan slaap je. Toch? Het is misschien raar om bij stil te staan, maar tijdens je slaap is het menselijk lichaam ook gewoon constant bezig. Je draait en beweegt en sommige mensen praten zelfs tijdens het slapen.

Dit is echter maar een kleine greep uit wat het menselijk lichaam allemaal doet gedurende de nacht. Buiten het bewegen en dromen om gebeuren er nog veel meer andere dingen. 

Wist jij namelijk dat er deze 7 opmerkelijke dingen gebeuren, juist tijdens het slapen? 


1.Je bent 'verlamd'

Dat klinkt eng, tijdelijk verlamd zijn, maar in feite is het een manier om je lichaam juist te beschermen. Doordat je spieren tijdelijk verlamd zijn tijdens je slaap, wordt er voorkomen dat je gaat slaapwandelen of wilde bewegingen maakt, waarmee je jezelf of je partner wellicht pijn doet. Sommige mensen zelfs last van zogenaamde 'slaapverlamming'. Hierbij is het hoofd 'wakker', maar het lichaam nog niet. Hoewel dit een normaal verschijnsel is kan dit als eng worden ervaren, omdat je wel wakker bent maar niet kan bewegen.

2.Je groeit een beetje

Doordat het gewicht van je lichaam verdeeld is tijdens je slaap, vermindert de druk op de schijven tussen je wervelkolom. Deze fungeren als kussentjes en worden gedurende je slaap groter, doordat er minder druk is dan wanneer je staat. Hierdoor groeit je lichaam iedere nacht een stukje. Gedurende de dag krimp je daarentegen net zo hard. Om deze reden wordt je uiteindelijk niet echt langer.

3.Je ogen trillen tijdens je slaap

Het is nog steeds niet duidelijk waarom, maar er het is mogelijk dat je ogen heen en weer schieten, van link naar rechts, tijdens je slaap. Er schijnt een verband te zijn met dit fenomeen en dromen tijdens de REM fase van de slaap. slapen gesproken; opstaan zonder bedhead, klitten of slaapvouwen is de reden dat het originele Silk Heaven 100% zijden kussensloop zo geliefd is.

4.Je kunt seksueel opgewonden raken tijdens je slaap

Vaak wordt er gedacht dat dit alleen bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen worden met regelmaat opgewonden tijdens hun slaap. Dit komt doordat er verhoogde activiteit in de hersenen plaatsvindt. Hierdoor heeft je lichaam meer zuurstof nodig. De bloedsomloop verhoogt, ook in de geslachtsdelen, wat voor de nodige seksuele prikkels zorgt. Je hoeft hier niets van te merken, je slaapt gewoon door.

5. Je laat eerder windjes tijdens het slapen

Wellicht ben je je hier liever niet van bewust, maar tijdens je slaap wordt ook de anale sluitspier wat verlamd. Hierdoor wordt het moeilijker om deze onder controle te houden, met de nodige winderigheid als resultaat. Echter werkt je neus ook minder goed, wat de boel weer compenseert.

6.Je valt af gedurende de nacht

Transpiratie en het uitademen van condensatie, zorgen ervoor dat je gewicht kunt verliezen tijdens je nachtrust en wat “lichter” wakker wordt. Echter komt dit overdag ook voor, maar wordt dit gecompenseerd met voeding. Om tijdens de nacht af te vallen, dien je wel minimaal zeven uur te slapen.

7.Je kunt last hebben van spasmen

Veel mensen hebben er wel eens last van gehad: het idee hebben dat je valt tijdens je slaap. In werkelijkheid is dit een samentrekking van je spieren. Waarom dit precies gebeurt, is niet duidelijk. Het heeft mogelijk te maken met angst of een onrustig slaappatroon.

Heb je nog een aanvulling op dit artikel of zelf deze opmerkelijke dingen ervaren tijdens je slaap? Laat het achter in een reactie!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!