Menu
EUR
Schrale handen voorkomen door middel van de juiste huidverzorging: 7 Tips

Schrale handen voorkomen door middel van de juiste huidverzorging: 7 Tips

Door: Silk Heaven - Mirna Reacties: 0

Het is geen geheim dat wij gek zijn op eigenlijk ieder seizoen van het jaar, ook de winter: 1 Nadeel: de schrale handen. Was dit voorheen vooral een herfst- en winterkwaal, nu we in deze tijden onze handen zo vaak wassen volgens advies van het RIVM, is er extra huidverzorging nodig voor de handen. Ontdek deze 7 tips voor droge handen.

Huidverzorging om droge handen tegen te gaan

Voorkomen is beter dan genezen en ook voor je handen is dit gezegde perfect van toepassing. Je handen hebben, wanneer het kouder wordt of je ze vaak wast, veel te verduren. Denk aan koude lucht als het vriest, maar ook de kachel speelt in een rol in het veroorzaken van een ruwe huid en zelfs kloven die flink pijnlijk kunnen zijn. Dit komt meestal door de luchtvochtigheid. Ook handzeep en zeker als je vaak je handen wast, droogt de huid extreem uit. Daarom huidverzorging voor de handen zo belangrijk om erger te voorkomen.

Hoe voorkom je die vervelende, schrale handen?

1.Luchtvochtigheid, UV en zeep: nadelige invloeden

Droge lucht is een veelvoorkomende oorzaak voor (te) droge handen. In de winter gaat de verwarming weer aan en de ramen worden minder vaak opengezet. Hierdoor wordt het in huis droog en dit werkt ten nadele van je huid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. In de winter liggen de gemiddelden rond de 25 procent (bron: Essent) en hiermee liggen de waarden dus te laag. Een te lage luchtvochtigheid in de woning kan niet alleen zorgen voor een droge huid, maar ook voor luchtwegirritaties en schrale lippen. Een luchtbevochtiger kan in dit geval een uitkomst zijn, maar soms is het probleem al opgelost met bakjes water voor aan de radiator. 

In de lente en zomer raken veel UV stralen je handen. Denk je wel aan een SPF in je dagcrème, de handen worden vaak vergeten. Blijf smeren, ook in de warmere seizoenen. Eventueel met een handcrème met SPF15. 

Tip van Silk Heaven: met meerdere tubes handcrème heb je er altijd 1 bij de hand: leg deze neer in de hal, woonkamer, op kantoor en in de auto. Zo heb je er altijd één bij de hand. Ook als je geen tas bij je hebt. En anders past een tube prima in je tas.  

2.Breng handcreme op de juiste manier aan 

Jouw droge handen vragen om een crème. Zeep droogt je huid uit. Hoe vaker je wast, hoe vaker je handcrème nodig hebt. Zeep-vrije 'zeep', lijk nu geen optie omdat juist zeep het Corona virus doodt (ik zoek nog naar een bron die deze stelling onderstreept, als jij het weet, deel het hieronder in een reactie). In deze video zie je hoe je het meeste nut haalt uit het aanbrengen van een fijne crème:

3. Gebruik een handmasker

DIY tip voor zachte handen
Schenk ca.1 eetlepel olie (olijfolie, amandel olie, kokosolie e.a.) in je hand.
Voeg een theelepel suiker toe.
En wrijf zachtjes je handen in. De bovenkant, onderkant. Masseer je handen, ongeveer 5-10 minuten.
Daarna laat je het 10 minuten intrekken. Eventueel door handschoenen aan te doen. Of boterhamzakjes eromheen.
Deze 10 minuten kan je ook even gebruiken voor een ontspanningsmomentje: geen telefoon, geen tv. Even aandacht voor je ademhaling.
Of zet een relaxing muziekje op zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=6GVgncA9oiw
Daarna spoel je je handen af.
Ze zijn nu heerlijk zacht.

Tip: een klein klontje kokosvet 1x per dag op je handen smeren, het smelt vanzelf, als een extra kuurtje voor zeer schrale handen

Meer natural beauty tips? Schrijf je gratis in voor de Vrijdag Natural Beauty tips >

4.Kachel lager

Ook is het geen slecht idee omin de winter kachel soms een standje lager te zetten. Dan blijft de luchtvochtigheid hoger en dat droogt je huid minder uit. Je kan jezelf lekker warm houden met een knus plaid en een kop thee of koffie op de bank. Denk ook aan radiatorbalkjes. Ze zijn in allerlei leuke designs verkrijgbaar en houden de luchtvochtigheid beter. 

huidverzorging

5.Niet te lang onder een (te hete) douche, of in bad

Dit is natuurlijk wel verleidelijk. Zeker na een gure dag, maar toch is heet en lang douchen niet aan te raden. Te warm douchen onttrekt vocht aan de huid, wat deze dus droog maakt en dit is niet alleen funest voor de handen, maar ook voor het gezicht, lichaam en jouw haar.

Shop handcrème met zijde proteïnen >

6.Wees lief voor de huid

Dus: vergeet niet te smeren met een goede, hydraterende handcrème. Om de crème extra goed in te laten trekken kan je zijden nachthandschoenen gebruiken. Zijde bevat zelf tevens hydraterende aminozuren wat zorgt voor extra (zijde)zachte handen.

 

7.En tot slot: zorg ook een beetje voor jezelf

Drink voldoende, zorg voor een goede nachtrust en eet gezond. Dit alles komt je huid ten goede. Een extra tip voor een gladde huid? Een zijden kussensloop! Om niet alleen je handen, maar je hele gezicht en haar gezond en vitaal te houden.


Wat zeggen de experts over zijde?

  • Tufts University (2007)

    Gedetailleerd onderzoek geeft aan dat zijde bestaat uit strengen van proteïnen en aminozuren vergelijkbaar met die van de huid.

  • Angelica Kavouni, Harley Street Plastic Surgeon Sunday Mail

    Use silk pillowcases, they are less likely to catch fragile hair


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!