Slaap gewoontes over de wereld
Bij het voorbereiden van je vakantie, waar denk je dan het meest aan? Zon, cultuur, zee, bagage en verzorging van het thuisadres. Wist je dat slapen je vakantie ook kan maken of breken? Over heel de wereld zijn verschillende slaap gewoontes. Ook qua bedden, alleen al het formaat kan on-Nederlands kort zijn. Zo slapen de Grieken graag op een hard matras, waar je als Nederlander zowat blauwe plekken van krijgt. Voordat ik een vakantie boek, bekijk ik reviews. Met name op opmerkingen over het bed. Een beste adres vond ik eens op Zakynthos: de eigenaar vertelde dat hij voor Nederlanders het bed opdekt met een zachte topper. Voor andere nationaliteiten, verwijderde hij dat dan weer. Het zal je niet verbazen dat zijn appartementen met een 9 beoordeeld zijn op Zoover, met het heerlijke bed als kroon.
Nederlandse slaap gewoontes
Ook heel Nederlands: de instopstrook aan het dekbedovertrek. Die extra 40cm aan het voeteneinde stop je onder het matras. Zo krijg je nooit koude voeten omdat je tenen, de gemiddelde lengte van de man en vrouw hier is vrij lang, er onder uit piepen.
1 Ding is overal hetzelfde: goed en hygiënisch slapen met 100% zijden kussensloop
Onze tip is om minimaal een puur zijden kussensloop in je koffer te stoppen. Denk dan even aan de maat hoofdkussens in je vakantieland; elk land heeft zijn eigen maat.
Buitenlandse maten hoofdkussens
Spaanse kussens zijn 40x70cm of 40x80cm, Duitse 60x80cm. In Frankrijk 50x70cm en Engeland 50x75cm. Met de grootste maat kussensloop, 60x70cm, heb je grote kans dat je goed zit. Die 10cm die je mogelijk tekort komt; duw je wat in of anders heb je dan toch 90% al bedekt met jouw eigen 100% zijde.
Bekijk zijden zomerdekbed >
Bekijk zijden dekbedovertrek met instopstrook >
Bekijk zijden kussenslopen >
Onderzoek door Booking.com geeft aan: de meerderheid gaat (59%) liever één week ver weg op reis, dan een maand lang dicht bij huis. Op een andere website lees ik juist meer favorieten zoals Frankrijk en Duitsland.
Slaap patronen over de wereld
’S Avonds naar bed, ’s ochtends eruit. Toch? Niet overal is dat zo. Dit zijn een paar variaties:
1.Onderbrekingen
Tot de 19e eeuw sliepen mensen in 2 blokken. Vier uur en dan 2 uur op. Dan weer 4 uur slapen.
2. Powernap
Sommige kantoren hebben er zelfs een aparte ruimte voor. Een korte slaap, oftewel dutje om daarna weer vol energie door te gaan met je dag. Hoe lang mag een powernap duren? Dat is het verschil met een siësta. Het mag 20 tot 30 minuten lang zijn, dit energie gevende slaapje. Dit doe je voor 15 uur s ’middags. Later op de dag, haalt het je slaapritme ’s nachts onderuit. Het is nog niet zo ingeburgerd maar de voordelen, ook voor de hersenen, raken steeds meer bekend.
3. Siësta
In warme landen gaat tussen de middag veel dicht; kantoren, winkels zijn niet even maar enkele uren gesloten. Om dan in de avond langer open te zijn. Zoals in Spanje. Het voorstel om dit af te schaffen, gaf veel weerstand. Andersom zou het invoeren van een siësta in bijvoorbeeld Nederland en Engeland juist op veel verzet stuiten. Zo zijn er dus veel verschillen in cultuur rondom slapen.
4. Slapende kinderen
Hoe laat gaan kinderen naar bed? In sommige landen, zoals hier, is dat meestal een vast tijdstip. Of het kind nu moe is of niet. Het tegenovergestelde zie je onder andere in Egypte: daar is het kinderbedtijd als het kind in slaap valt, zo moe.
Welke slaap gewoontes houd jij aan op vakantie?
En neem jij ook je zijden kussensloop of zijden dekbed mee, zoals reviewers van Silk Heaven aangeven?
Bekijk zijden zomerdekbed >
Bekijk zijden kussenslopen >