Menu
EUR
Slaaptekort en algemene weetjes

Slaaptekort en algemene weetjes

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Slaaptekort kan zorgen voor een negatief effect gedurende de dag. Een nacht slecht slapen kan ervoor zorgen dat je jezelf slecht kan concentreren en je reactievermogen afneemt. Langdurig slecht slapen zorgt voor mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en een slecht humeur. In ernstige gevallen wordt het psychisch en lichamelijk functioneren verstoort en kan slaaptekort zelfs gevaarlijk worden.

Slaapschuld

Slaapschuld is een woord wat wordt gebruikt voor de slaap die je inhaalt om slaaptekort op te vangen. Het lichaam slaapt te weinig, registreert dit en wil dit in de regel de volgende dag met een derde inhalen. Op deze manier zorgt het lichaam zelf dat je weer bent uitgerust. Als iemand nacht, na nacht slecht slaapt dan kan je dit verschil niet meer inhalen. Dit noem je langdurige slaapdeprivatie en dit zorgt voor kortdurende storingen in het bewustzijn. Je valt even kort in slaap om weer wakker te worden. Dit noem je microslaap en is zeer gevaarlijk, omdat het op ieder willekeurig moment kan optreden. Denk bijvoorbeeld aan de auto-ongelukken die zijn veroorzaakt omdat een bestuurder achter het stuur in slaap valt.

Algemene weetjes over slapen en slaaptekort

Schaapjes tellen

Een van de bekendste adviezen om iemand die niet kan slapen toch in slaap te vallen is; schaapjes tellen. Uit onderzoek is echter gebleken dat schaapjes tellen nog lang zo effectief niet is. Sterker nog: iemand die voor het slapen gaat ‘schaapjes telt’ er langer over doet om in slaap te vallen dan gemiddeld.

Bewegingen tijdens slaap

Zelfs al slaap je dan lig je absoluut niet stil. Gedurende een normale nacht wisselt een persoon zo ongeveer acht keer van slaaphouding. Slaap je slecht? Dan doe je dit zelfs ongeveer dertig keer in een nacht. Grappig detail: als volwassene weet je hoe groot je bed is. Hier houd je rekening mee als je slaapt. Om deze reden vallen we eigenlijk nooit uit bed. Kinderen, daarentegen, hebben dit besef nog niet. Ze draaien bijvoorbeeld twee keer een kant op, waardoor ze onbewust naast het bed terecht komen. Kinderen bewegen overigens meer in hun slaap dan volwassenen.

Slaapbehoefte per leeftijd

Hoeveel slaap iemand nodig heeft hangt niet alleen af van persoonlijke voorkeuren, maar heeft ook met leeftijd te maken. Zo slapen baby’s (veel) meer dan gemiddelde volwassenen, ongeveer 14 tot 18 uur per nacht. Dit neemt per levensjaar geleidelijk af tot een kind de leeftijd tussen de 5 en 12 jaar bereikt. Deze leeftijdsperiode heeft een kind tussen de 8 en 9 uur slaap per nacht nodig. Pubers, daarentegen, hebben weer meer slaap nodig. Adolescenten slapen tussen de 9 à 10 uur per nacht. Dit neemt weer af was men de volwassen leeftijd bereikt. Dan ligt de gemiddelde slaapbehoefte rond de 7 à 8 uur. Als je zwanger bent dan zijn meer uren slaap per nacht nodig.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!