Menu
EUR
Slaaptekort tegengaan in 9 stappen

Slaaptekort tegengaan in 9 stappen

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Er zijn meerder oorzaken van slaaptekort aan te wijzen. Zowel slechte gewoontes overdag als ’s avonds en ’s nachts dragen hier aan bij. Om beter te kunnen slapen, is het dus van belang een aantal gewoontes in je leven aan te passen. 

De negatieve gevolgen van slaaptekort

Een keertje slecht slapen is op zich geen ramp. Langdurig slaaptekort kan echter voor een tal van ongewenste klachten zorgen, zoals; prikkelbaarheid, een verminderd concentratievermogen, hoofdpijn en een verslechterde weerstand. Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel lichaam als geest. Daarom 9 tips om weer goed te slapen. Mocht je langer dan 3 weken aaneen last blijven houden van slapeloosheid of er veel hinder van ondervinden:  Raadpleeg altijd een arts om andere oorzaken uit te sluiten. 

 

Tips tegen slaaptekort  

1. Blijf bezig

Onderneem sociale activiteiten, doe leuke dingen met je familie en wees actief op werk. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning, is de basis om goed te slapen. Zorg dat je na een (leuke) dag, 1 of 2 uur voordat je wil slapen, stopt met je smartphone en tv. Dit kan je lichaam voorbereiden op een goede nachtrust en gaat slaaptekort tegen.

2. Werk aan je humeur

Natuurlijk is iedereen weleens chagrijnig, maar heb je een 'baaldag' doe er dan wat aan om je humeur te verbeteren. Een positief humeur kan slaapproblemen verminderen: Mocht je met zorgen rondlopen, zoek dan iemand om mee te praten. Krop negatieve emoties niet op. Negatieve emoties kunnen slaaptekort veroorzaken. Omdat je dan wakker kan liggen door te piekeren of de rust niet kan vinden om in slaap te komen.

3. Zorg voor voldoende beweging. 

Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt. Ongeveer een half uur per dag. Door te bewegen komt endorfine vrij, wat je humeur een boost kan geven en stress en angst zal verminderen. Geen tijd om te sporten? Pak de stappenteller op je telefoon erbij en ga na het eten even wandelen. Naast dat dit goed is voor de spijsvertering, zorgt een wandeling in de (koude) buitenlucht ervoor dat je heerlijk zal slapen. 

4. Ga naar buiten

Nog een reden om lekker naar buiten te gaan: Helder daglicht zorgt voor een betere regulatie van melatonine en je dag-nachtritme. Probeer minstens twee uur daglicht te pakken. Houd de gordijnen open overdag of maak een lange wandeling. In de winter kampen veel mensen met een gebrek aan de zogenaamde 'vitamine zon', oftewel: vitamine D. Heb je klachten die lijken op een vitamine D tekort? Neem dan contact op met je huisarts. Of supplementeer zelf met vitamine D3 druppels. Dat wordt zowieso vaak aangeraden door natuurgeneeskundigen, gedurende herfst, winter en voorjaar.

5. Let op je levensstijl 

Beperk je cafeïne-, alcohol- en nicotinegebruik. Dit zijn stimulerende middelen en kunnen een negatief effect hebben op je nachtrust en slaaptekort veroorzaken.


6. Boost je melatonine level op een natuurlijke manier

Kunstmatig licht gaat de aanmaak van melatonine tegen. Dim dus ’s avonds de lichten bijtijds, zodat er op tijd melatonine vrij kan komen en je sneller moe wordt. Gebruik geen computer vlak voor het naar bed gaan en zet de TV minstens één uur voordat je gaat slapen uit.

7. Zorg voor een goed verduisterde kamer

Maak van je slaapkamer de perfecte slaapomgeving. Zorg dat je kamer donker, stil en koel is. Herrie, licht en hitte kunnen de slaap verstoren. Zorg ook voor een comfortabel bed. Heb je het snel warm? Overweeg dan een zijden dekbed en ga slaaptekort tegen. Zijde is warmte- en vochtregulerend en dus zowel geschikt voor warme als koude nachten.

8. Gebruik je slaapkamer alleen voor slapen

Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer. Kijk er geen TV en gebruik je laptop niet in bed. Zorg dat je hersenen de slaapkamer alleen associëren met slaap.

9. Verplaats je wekker uit het zicht

Het licht van de wekker kan je slaap verstoren of je zelfs uit je slaap houden. Ook zijn we geneigd, op het moment dat we niet kunnen slapen, angstig naar de klok te blijven kijken, iets wat de slaap zeker niet ten goede zal komen.

Heb je nog een aanvulling op dit artikel of nog goede tips? Deel het met ons in een reactie! Wat deel jij om lekker in slaap te vallen? 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!