Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
02 oktober 2013

Warmteklasse dekbedden

De warmteklasse van dekbedden zegt iets over hoeveel warmte die u ervan krijgt. Klasse 4 is het dunste, geschikt voor de zomer. Klasse 1 is het dikst, geschikt voor de winter. Maar eigenlijk zegt dit niet zoveel: De test bestaat eruit dat de DIKTE van een dekbed wordt gemeten. Het zegt niets over de warmte isolatie van het materiaal. Neem nu zijde of tencel bijvoorbeeld: dat geeft u zoveel warmte dat er slechts een DUNNE vulling nodig is om warmte te bieden.

De graadmater is dus de slaapkamertemperatuur, eerder dan de warmteklasse. Voor een dons dekbed heeft u bijvoorbeeld een dekbed nodig van 10cm dik, terwijl een zijden dekbed van 2cm dikte dezelfde warmte biedt.

Warmteklasse dekbedden

Warmteklasse 1: Winterdekbed
Een warm dekbed, voor kouwelijke personen.
Warmteklasse 2: All year dekbed (wij noemen dit een dekbed)
Een gemiddeld warm dekbed dat voor veel mensen geschikt is voor het hele jaar
Warmteklasse 3: All year light dekbed (wij noemen dit een dekbed)
Een iets lichter gevuld dekbed voor het hele jaar. Geschikt voor de verwarmde slaapkamer en voor wie  het niet snel te koud heeft.
Warmteklasse 4: Zomerdekbed
Een dun dekbed dat geschikt is voor warme slaapkamers, de zomer en voor mensen die het snel te heet hebben

Naast de warmteklasse 1 tot en met 4, zijn er ook nog:
De variable warmteklasse: het 4 seizoenen dekbed
Overige warmteklasse: het extra dikke winterdekbed. Deze worden zelden verkocht, omdat dit in een normaal huis te warm is om onder te slapen.


Oorsprong en doel van de warmteklassen


Wanneer u een dekbed gaat kopen, is het soms lasting in te schatten welke dikte geschikt is voor u en uw slaapkamer. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO een verdeling gemaakt in warmteklassen.

  • Warmteklasse 1, dekbedden dikker dan 8,8 cm. Voor erg koude slaapkamers of omstandigheden.
  • Warmteklasse 2, dekbedden met dikte van 6,2 tot 8,2 cm. Meest verkocht. Voor slaapkamers verwarmd tot 15 graden Celsius.
  • Warmteklasse 3, dekbedden met een dikte van 4,0 tot 5,7 cm. Voor mensen die het snel warm hebben of slaapkamers die verwarmd zijn tot 20 graden Celsius.
  • Warmteklasse 4, dekbedden met een dikte van 2,0 tot 3,4 cm. Zomerdekbed voor warme nachten of kamers met een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius.

Zoals in het begin van dit blog al aangegeven: er wordt ALLEEN naar de dikte gekeken. Dit systeem van warmteklassen houdt dus geen rekening met de materiaal soorten. Er zijn namelijk ook materialen die met een dunne vulling al warmteklasse 2 geven!

Bekijk zijden dekbedden >
Welk vulgewicht voor een zijden dekbed heb ik nodig? Klik hier>

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter