Menu
EUR

Zijde - De geschiedenis

Door: slaapadviseur Silk Heaven Reacties: 0

Zijde is voor velen bekend als zachte, luxe en chique stof. Er wordt van alles van gemaakt. Van zijden dekbedden, kussenslopen, accessoires en kleding tot beautyproducten. Zijde is een veelgebruikte en populaire stof. Waar komt zijde eigenlijk vandaan en hoe is het ontstaan?

 

De ontdekking

Het verhaal gaat dat de zijdedraad per toeval is ontdekt door een Chinese vrouw.  Namelijk, door de vrouw van de derde Keizer van China Huang Di. Dit gebeurde toen zij thee dronk onder een moerbeiboom in de paleistuin. Er viel een cocon in haar thee die van de zijderups bleek te zijn. Zowel de bedienden als zij waren verbaasd toen ze zagen hoe de cocon ontrafelde en er een lange dunne draad vrijkwam. Deze draad was zo mooi en krachtig dat de vrouw vervolgens duizend cocons verzamelde om er een gewaad voor de keizer van te laten maken.

 

Zijde door de jaren heen

Uit de oude teksten van de Chinese filosoof Confucius blijkt dat de productie van de stof 2700 v.C. is begonnen. Al zijn er archeologische opgravingen gedaan die anders getuigen. Men schat in dat de Chinezen ongeveer 5000 jaar geleden zijn begonnen met de zijdeteelt in kwekerijen.

 

Zijde was destijds zo exclusief dat alleen de Keizer het kon dragen. Echter begonnen al snel andere hoogwaardigheidsbekleders zich in de stof te hullen. Doordat het een hoge waarde had, werd het ook als betaalmiddel gebruikt.

 

De export van zijde naar het westen begon in de tweede eeuw v.C, via de “zijde route”. De eerste zijden producten werden in 238 n.C. naar Japan geëxporteerd. Het geheim van de productie van de stof is bijna 2500 jaar in China bewaard gebleven. Het geheim lekte in de vijfde eeuw uit naar Khotan, nadat een Chinese uitgehuwelijkte prinses cocons en mulberry zaad meesmokkelde in haar hoofddoek.

 

Het geheim omtrent de productietechnieken spreidde zich pas 700 jaar later verder uit naar het westen. Laat in de 15de eeuw werden Frankrijk en Italië belangrijke producenten in Europa. In 1620 werd er een weverij in Londen gestart.

 

Tegenwoordig wordt zijde nog steeds als exclusieve en luxe stof gezien. Gelukkig is de stof voor steeds meer mensen te betalen en kunt u zich nu ook in deze heerlijke stof hullen. Bijvoorbeeld met nachtmode van zijde. Klik hier voor meer informatie

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!