Menu
EUR
Zijde, is dat niet dat ‘zweterige’ spul?

Zijde, is dat niet dat ‘zweterige’ spul?

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Hoewel de hittegolf voorbij is als ik dit schrijf, zijn de (nacht)temperaturen nog aan de hoge kant en zoeken veel mensen naar manieren om ’s nachts koel te kunnen slapen.  Het te warm hebben ’s nachts, kan ook iets zijn waar je het hele jaar last van hebt.Vaak resulteert dit in het verhit aftrappen van het dekbed, terwijl dit onnodig is:  Wist je namelijk dat er dekbedden bestaan, gevuld met zijde? Dat deze dekbedden  heerlijk koel slapen? Soms hoor ik van mensen dat ze, ten onrechte, denken dat  dat zijde ‘zweterig’ maakt.

Misverstand

Dit misverstand komt voort uit het feit dat er vaak wordt gedacht dat satijn hetzelfde is als zijde.  Dat is een begrijpelijke en hinderlijke vergissing: Satijn is namelijk geen materiaal, maar een weefwijze. welke van  Deze kan gemaakt zijn van verschillende, soorten materiaal, gemaakt kan zijn, zoals: Katoen, polyester, bamboe en dus ook pure zijde.

 

Oorzaak verwarring verschil tussen zijde en satijn

Simpel: heel veel fabrikanten spelen in op de onwetendheid van de koper en maken op slinkse wijze gebruik van de goede naam die zijde heeft. Dit soort verkooptrucjes worden toegepast door termen te gebruiken zoals: ‘zijdezacht satijn’ of door op een of andere manier ‘silk’ en ‘zijde’ in de productbeschrijving te verwerken. Het is zelfs zo dat een simpel woordje ervoor zorgt dat je polyester kussensloop ineens een stuk duurder uitvalt. Dat terwijl je in dit geval niet zal betalen voor de kwaliteiten waar zijde wél over beschikt.  

Tip: Kijk dus altijd goed in het waslabel wat je precies koopt.

Daarnaast ‘lijken’ echte zijde en een product gemaakt van polyester, met satijnweving vooral qua uiterlijk op elkaar. Satijnweving zorgt voor een gladde stof en satijn van polyester heeft tevens een luxueus- ogende glans. De glans van zijde is subtieler. De meeste satijn geweven producten zijn gemaakt uit synthetische materialen. Polyester-satijn wordt chemisch geproduceerd en heeft heel andere eigenschappen. Zo kan het zijn dat deze satijn extreem warm kan aanvoelen tijdens warme zomernachten.

 

Zijde maakt niet zweterig

Integendeel! Zijde staat bekend om zijn temperatuur regulerende eigenschappen. Dit wil zeggen dat het verkoelend werkt bij hitte en verwarmend tijdens de koude winternachten. Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.

Daarnaast heeft zijde een tal van andere (gezondheid)bevorderende eigenschappen. Zo is de stof hypoallergeen, is een zijden kussensloop bewezen(!) beter voor huid en haren.

Kortom: zijde is het niet hetzelfde als satijn

Zijde kan echter wel satijn geweven zijn. Dit proces gebeurd trouwens zonder enig gebruik van chemicaliën, omdat het een 100 procent natuurproduct is.

Dus sta je de volgende keer in de winkel en vraag je jezelf af of je ‘zijdezachte’ satijnen dekbedovertrek wel écht van zijde is gemaakt? Raadpleeg dan voor de zekerheid het waslabel om teleurstellingen (en verdere verwarring) te voorkomen. Tenslotte gunnen wij iedereen een optimale nachtrust, onder het materiaal met de beste eigenschappen.

Deel dit bericht met je vriendinnen/ Facebook. Dat vinden we leuk. 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!