De geschiedenis van zijde

De geschiedenis van zijde

Zijde is bij veel mensen bekend als zachte en gladde stof en wordt geassocieerd met luxe. Zijde wordt voor van alles gebruikt. Zo is er kleding van zijde, maar ook beddengoed en accessoires. Zijde wordt zelfs verwerkt in beautyproducten en cosmetica. Zijde is populair en brengt meerdere voordelen met zich mee voor de gezondheid en het uiterlijk. Wat weten we eigenlijk over de geschiedenis van deze wonderstof? In dit artikel een beknopte samenvatting van de geschiedenis van zijde.

De ontdekking van zijde

De zijdedraad is per toeval ontdekt door een vrouw uit China, zo gaat het verhaal. Deze vrouw was de vrouw van de derde keizer van China, Huang Di.  Toen de vrouw thee dronk in de paleistuin onder een moerbeiboom, belandde er een cocon in haar thee. Een cocon van de zijderups. Verbazing ontstond toen deze cocon ontrafelde en transformeerde in een lange dunne draad. De draad was zo mooi en krachtig. Een parel voor het oog. De vrouw verzamelde vervolgens duizend cocons om meer draad te winnen.  Van de draden liet zij een gewaad voor de keizer maken. Op deze manier werd de zijdedraad ontdekt en kwam de stof zijde tot stand.


Door de jaren heen

De productie van de stof begon 2700 v.C., wat is opgemaakt uit de teksten van de Chinese filosoof Confucius. Echter zijn er archeologische opgravingen gedaan die anders doen geloven. Er wordt ingeschat dat de Chinezen zo’n 5000 jaar geleden zijn begonnen met de zijdeteelt in kwekerijen.


Door de exclusiviteit van de stof destijds, kon alleen de Keizer het zich veroorloven. Andere hoogwaardigheidsbekleders volgenden als snel en begonnen zich in zijde te hullen. De hoge waarde van de stof zorgde ervoor dat het ook gebruikt werd als betaalmiddel.


Zijde werd in de tweede eeuw v.C, voor het eerst geëxporteerd, via de zogeheten “zijde route”. Voor bijna 2500 jaar is de productie van de stof geheim gebleven in China. De manier van produceren werd echter bekend in de vijfde eeuw in Khotan. Het verhaal gaat dat dit is gebeurd nadat een uitgehuwelijkte prinses cocons en zaad meesmokkelde in haar hoofddoek.


Het geheim wat betreft de productietechnieken verspreidde 700 jaar later verder uit over de wereld. In Frankrijk en Italië startte de belangrijke producten van Europa laat in de 15e eeuw. In Londen werd er een zijdeweverij gestart in 1620.

Zijde is nog steeds een luxe en exclusieve stof, maar nu gelukkig betaalbaar voor meer mensen dan vroeger. Wil je je ook in zijde hullen? Kijk eens naar deze prachtige nachtmode van zijde.


Gebruik je zelf zijde producten? Wat zijn jouw ervaringen? Heb je nog een aanvulling op dit artikel? Deel het met ons in een reactie!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »