Menu
EUR
De perfecte slaapkamer in 5 simpele stappen

De perfecte slaapkamer in 5 simpele stappen

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Wat er is er zo belangrijk aan een goede slaapkamer?

Verandering van jouw slaapkamer kan een belangrijke stap zijn op weg naar een betere slaap, met alle positieve effecten voor jouw leven en gezondheid die daaraan verbonden zijn. Misschien juist wel in een tijd dat we overdag snel overprikkeld raken door signalen van buitenaf. Denk hierbij aan het drukke leven op straat, maar computers en telefoons spreken hierbij ook een grote rol.

Hoewel slaapproblemen aan een hoop dingen te wijten zijn. Is de slaapkamer een van de eerste plekken waar je moet kijken als je niet (in) slaapt zoals het hoort, maar wat is een goede slaapkamer precies? 

5 Belangrijke kenmerken van een goede slaapkamer

1: De slaapkamer moet een ontspanningsplek zijn

Tegenwoordig hebben veel mensen een laptop met draadloos internet, iPad of smartphone die ons in staat stellen om van elke kamer een kantoor te maken. Als je last hebt van slaapproblemen, zorg er dan voor dat de slaapkamer ook werkelijk slaapkamer is: een plek waar je kan ontspannen. 

De lichtgevende schermen zijn niet alleen voor het werk. Veel mensen gebruiken hun telefoon om nog even te ontspannen voor het slapengaan. Echter is het zo dat het blauwe (LED) licht ervoor zorgt dat je biologische klok van slag raakt en men slechter gaat slapen. Het beste is om je telefoon/ IPad zeker een uur voordat je naar bed toe gaat aan de kant te leggen (bron: RIVM)

2: De ideale temperatuur slaapkamertemperatuur

Een te koude of te warme slaapkamer kan een goede slaap verstoren. Eenmaal wakker door hitte of kou, is het soms moeilijk om weer terug in slaap te vallen. Een constante, ideale slaapkamertemperatuur zal je helpen in slaap te vallen en goed door te slapen. De gezondste temperatuur voor op de slaapkamer ligt op de 18 graden Celsius. Als je jouw dekbed steeds van je af gooit of een extra deken erbij zoekt, zoek dan de voor jou ideale slaapkamer temperatuur, totdat je tevreden bent.

Lig je wakker door hitte of transpiratie?
Wil je weten hoe het juiste beddengoed daar tegen helpt?

Bekijk het dossier hitte>

3. Ventilatie

Een goede luchtkwaliteit is zeer belangrijk om lekker te kunnen slapen. Een droge, maar ook vochtige lucht kan ervoor zorgen dat je uit je slaap gehouden wordt. Een te vochtige slaapkamer herken je door het 'klamme' gevoel en schimmelvorming bij de ramen. Regelmatig luchten is de oplossing. In ernstige gevallen kan je ook gebruik maken van een vochtvreter om de lucht wat droger te maken. Ook je matras kan aangetast worden door deze schimmels. Iets wat niet bepaald fris is.

Een droge kamer herken je door een droge keel, huid en geïrriteerde luchtwegen. Droge lucht los je op door waterbakjes aan je verwarming te hangen of een luchtbevochtiger in de slaapkamer te plaatsen. 

Bamboe en zijden beddengoed is anti bacterieel en anti schimmel. 
Bekijk bamboe dekbedden>
Bekijk zijden dekbedden >


4. De kleuren

Een knalrode kamer kan nog zo mooi lijken, maar over het algemeen zijn 'knalkleuren' op de muren niet het beste idee voor in een slaapkamer. Kies voor op de slaapkamermuren vooral rustgevende tinten. Denk aan: natuurtinten, pastel of zachte kleuren groen en blauw. Natuurlijk kan je dit opleuken met een knallend kleurtje beddengoed, maar daar hoef je gelukkig voor het slapengaan niet echt tegenaan te kijken. 

Bekijk hier de kleurenwaaier Egypitsch katoen beddengoed>

5. Fijn en zacht beddengoed

Over beddengoed gesproken: We kunnen het belang van een goede kwaliteit aan beddengoed blijven bedrukken. Het is wat dikwijls wordt onderschat, maar een goede kwaliteit dekbed, dekbedovertrek en kussensloop kan een wezenlijk verschil maken in de kwaliteit van de slaap. Niet alleen vanwege de ontspanning van heerlijk zacht beddengoed, denk ook aan vocht- en warmteregulatie, anti transpiratie en anti allergische eigenschappen. 

Hogere kwaliteit van stoffen is duurzamer en het kent ook schoonheid- en gezondheidsvoordelen. Zo staat zijde erom bekend dat het super goed is voor je huid en haar, maar ook heerlijk is als je het 's nachts snel te warm hebt. Ook voor mensen met allergieklachten is zijde beddengoed een perfecte oplossing. Bamboe en Egyptisch katoen is wat makkelijker in onderhoud en ook zachter dan katoen. 

Bekijk dekbedovertrekken >

Wat is jouw tip voor een fijne slaapkamer? Laat het ons weten in een reactie hieronder.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!