Menu
EUR
Onalledaagse tips bij slapeloosheid o.a.: Een stabiele relatie is slaapverwekkend

Onalledaagse tips bij slapeloosheid o.a.: Een stabiele relatie is slaapverwekkend

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

In een onderzoek van Bregje Hofstede* over slapeloosheid lees ik boeiende, onalledaagse tips. Leuk! Het begint met de samenhang tussen eenzaamheid en slapeloosheid. Vervolgens gaat het over de ik-maatschappij en zeer verrassende slapeloosheid tips. Omdat ik je als slaapadviseur een zo gezond en fijn mogelijke slaap toe wens, hier enkele highlights uit het onderzoek. Lees snel verder en ontdek adviezen die je nog nooit eerder hebt gehoord.

Wie eenzaam is, ligt vaker wakker

In dit artikel* gaat het over degene die het langste wakker ligt; als je partner al slaapt bijvoorbeeld. En je dan baalt dat je als laatste wakker bent. Bregje ervaart het als eenzaam om als laatste of enige nog wakker te zijn. Ze ziet het ook als een bewijs hoe een mens verbonden is aan anderen. Zoals bijvoorbeeld: Dat je niet kan slapen als je verliefd bent en naast die persoon ligt. Of juist later als de relatie al wat langer duurt, je er juist je rust vindt. Of ouders die wakker liggen als hun kinderen nog niet thuis zijn van een avondje stappen. Sociale aspecten.

Het verband tussen eenzaamheid en slapeloosheid

Men meet hiertoe de micro momentjes dat je even wakker bent, al weet je dat niet altijd. Deze komen veel vaker voor bij singles. In dit artikel en onderzoek wordt aangegeven dat dit met een onbewust gevoel van veiligheid te maken heeft: “wie zich geborgen voelt, slaapt beter”.  Mij lijkt me dat ook puur een biologisch gegeven, als brein van het zoogdier dat we als mens zijn. Niemand houdt de wacht; als er een tijger komt, hoor je hem niet.  In alle slaaponderzoeken ligt de focus op het brein. Deze tips gaan net iets verder. Namelijk over je sociale omgeving, je levensstijl.  

Welke rol speelt de sociale omgeving bij slapeloosheid?

Actief sociaal contact blijkt voor een betere slaap te zorgen. Geïsoleerde zoogdieren slapen slechter.
"Een stabiele, gelukkige relatie geldt als slaapverwekkend" is een van de conclusies. Getrouwde mensen melden consistent een betere nachtrust dan gescheiden of single mensen. En dan wordt bedoeld, in je eentje wakker liggen terwijl je wil slapen;).

Een Nederlandse epidemiologische studie concludeerde zelfs: partnerschap beschermd enigszins tegen algemene slaapproblemen. Ik ga ervan uit dat men hiermee bedoeld, partners die ook in hetzelfde bed slapen. Want dat is wel de 'norm', niet perse vanzelfsprekend. 
29% Van de Nederlanders met een stabiele relatie heeft last van slapeloosheid
40,3% Is het getal voor singles

Deze tips heb je nog niet eerder gehoord

Vrij Nederland praat ook met onderzoeker Verhage, hij stelt: In onze maatschappij van nu, heerst separatie. Autonomie. Onderlinge concurrentie. Meetbaar en efficiënt presteren. Het ik-tijdperk. Hierdoor ontdekt onderzoeker Verhage dat veel mensen zich eenzaam voelen. Maatschappelijk succes is namelijk niet perse zingevend.

Slapeloosheid is hoofdzakelijk door 2 dingen veroorzaakt:
- iets met betrekking tot problemen met een partner
- niet kunnen stoppen met piekeren of plannen
Veroorzaakt door een over-focus op je eigen leven, je eigen problemen, wat resulteert in een opbouwende spanning.

2 Tips bij slapeloosheid van onderzoeker Verhage, die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gehoord


Tip 1: Je hebt de vrijheid om zelf andere keuzes te maken. Keuzes die bij jou passen. Zoals gaan voor voldoening in plaats van status.  Waar maak je tijd voor? Waar hecht je echt waarde aan? Scherpere levenskeuzes maken.
Tip 2: Hij ziet slapen als opgaan in iets groters. Het is dan niet verrassend dat zijn 2e tip is: zoek een zinvol doel, groter dan jezelf en werk daarin met minstens 2 anderen.

Bij deze grootste oorzaak van wakker liggen, het piekeren, bezig blijven met je werk en planning: past de tip die ik zelf vaak geef: goed slapen begint overdag. Voorkom continue overvolle agenda’s en bouw rustmomentjes in. Elke dag.  Hoe zou je je voelen als je 1 of 2 uur per dag je telefoon niet zou gebruiken? Kan je een momentje inbouwen om 5 minuten te zitten en te ademen. Of een rondje te lopen en goed in je op te nemen, hoe de bomen, de lucht eruit zien? Een makkelijke en korte oefening, die je overal kan doen is: adem 4 tellen in, houdt even vast, adem 6 tellen uit, houdt even stil. En herhaal dit 3x.

*Bron: VN Vrij Nederland Voorgelezen: Wat slaapgebrek en eenzaamheid met elkaar te maken hebben

Wil je het beste beddengoed voor een gezonde slaap? Bekijk de 10 voordelen van slapen onder een dekbed van zijde; klik hier.
Wanneer je je inschrijft voor de gratis Tips & Voordeel van Silk Heaven, ontvang je ook het gratis mini-ebook: 10 Tips om beter te slapen. We hebben ook een korte serie tips bij slapeloosheid via e-mail. Deze kan je hier gratis ontvangen. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!