Menu
EUR
Slapen- dit is de slechtste slaappositie

Slapen- dit is de slechtste slaappositie

Door: Slaapadviseur Mirna Boomaerts Reacties: 0

Slapen en de slaappositie

Slapen, misschien wel één van de meest natuurlijke en makkelijkste “bezigheden”.  Echter kan er heel wat misgaan tijdens je slaap (geen paniek). Wist je dat je slaappositie invloed heeft op een breed scala aan gezondheidsklachten. Zo kan de manier waarop je slaapt gelinkt worden aan maag- en hartproblemen, dementie, snurken en zelfs het krijgen van rimpels. In dit artikel worden de verschillende slaapposities onder de loep genomen.


Slaappositie 1: Rug

Voordelen

1.Op je rug slapen is goed voor je wervelkolom en nek, doordat de rug in een recht positie ligt.

2.De werking van het matras - het lichaam ondersteunen - komt het beste tot zijn recht wanneer je op je rug slaapt. Uiteraard zijn er vele kwaliteitsmatrassen die optimale ondersteuning geven, voor zijslapers. Er zijn zelfs maatwerk matrassen leverbaar: afgestemd op je lengte, gewicht en slaaphouding

3.Door zonder of op een laag kussen te slapen, blijft de rug in de beste positie gedurende je slaap.

4.Ook is deze positie goed voor de huid, aangezien het gezicht niet tegen een kussen wordt aangedrukt waardoor er normaal slaaprimpels kunnen ontstaan (maar dat is eenvoudig opgelost door te slapen op een 100% zijden kussensloop)


Nadelen

1.Slaapapneu en snurken komen vaker voor bij iemand die op zijn of haar rug slaapt. Er is zelfs zo’n duidelijke link tussen deze slaapstoornissen en rugligging, dat dokters adviseren op de zij te slapen

2.Op de rug slapen is dan wel goed voor de rug; het betekent echter niet dat de slaapkwaliteit het beste is. Mensen die vooral op hun rug slapen, schijnen een mindere kwaliteit van slapen te ervaren.

 
Slaappositie 2: zij


Voordelen

1.Het slapen op de zij wordt tijdens de zwangerschap het meeste toegejuicht, aangezien het de bloedcirculatie stimuleert en het druk op de onderrug voorkomt.

2.Ook voor mensen met maagproblemen en oprispingen, is slapen op de zij aan te raden.


Nadelen

1.Slapen op de zij kan echter ook juist druk op de longen en maag veroorzaken.

2.Ook komt het voor dat de arm verlamd aanvoelt, doordat de bloedcirculatie belemmerd wordt wanneer je op je arm slaapt.

 
Positie 3: buik


Voordelen

1.Op de buik slapen gaat snurken tegen en soms wordt ook slapapneu voorkomen.


Nadelen

1.Slapen op de buik wordt veelal gezien als de ergste slaappositie. Het vlakt de natuurlijke ronding van de rug af, wat kan leiden tot pijn in de onderrug
2.Doordat je continu met je hoofd naar één kant ligt, kun je tevens last van je nek krijgen.
3.De gezichtshuid wordt ook continu in het kussen gedrukt, wat kreukels en slaapprimpels als resultaat kan hebben. Deze slaap\vouwen kunnen na verloop van tijd overgaan in permanente rimpels. Mocht je een buikslaper zijn en rimpels door slaapvouwen willen voorkomen, probeer dan eens te slapen op een zijden kussensloop. Door de zacht- en gladheid kunnen slaapprimpels niet ontstaan. Tevens is zijde heel lief en zacht voor je haar en huid. Het helpt tegen gespleten haarpunten en houdt het kapsel langer goed in model.


Lees meer over de invloed van een hoofdkussen en beddengoed op je nachtrust>
Hoe slaap jij het liefst? Heb je nog een aanvulling op dit artikel? Deel het met ons in een reactie!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!